Palestiinas plaanitakse Arafati haud avada ja ta surma uurimine käivitada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yasser Arafat
Yasser Arafat Foto: SCANPIX

Palestiina valitsus plaanib avada endise juhi Yasser Arafati haua, et teha ta surmapõhjus kindlaks.

Kahtlus, et Arafat võidi polooniumiga mürgitad, kerkis uuesti esile pärast seda kui telekanal Al-Jazeera teatas, et juhi isiklikest asjadest leiti polooniumit, kirjutab AFP.

Šveitsis Lausanne`is asuv Institut de Radiophysique tegi uuringud, mis näitasid Arafati rõivastel ja hambaharjal radioaktiivsest polooniumi jälgi.

Instituudi esindaja siiski rõhutas, et Arafati haigusloos kirjeldatud haigussümptomid ei vasta polooniumimürgistusele.

Samuti ei saa see instituut kinnitada, kas Arafat mürgitati või mitte. Ainus võimalus asjasse selgust tuua, on Arafati haid avada ja ta jäänuseid uurida.

Yasser Arafat suri 11. novembril 2004. aastal Prantsusmaal Pariisis asuvas sõjaväehaiglas 75-aastasena. 2004. aasta augustis tabas teda raske haigus ning ta viidi ravile.

Arafati lesk Suha Arafat ei andnud pärast mehe surma lahkamiseks luba, kuid nüüd nõuab seda surma põhjuse kindlaks tegemiseks.

Suha Arafat ei süüdistanud Al-Jazeerale antud intervjuus mitte kedagi, kuid tõstis esile, et Arafat oli Iisraeli ja USA jaoks «nagu hõõruv kivi kinga sees». Arafati peeti takistuseks Iisraeli ja Palestiina vahelise rahu saavutamisel.

Palestiina presidendi Mahmud Abbasi esindajad teatasid eile, et annavad loa Arafati haua avamiseks. Täpset aega siiski ei paljastatud. Yasser Arafat on maetud Läänekaldal asuva Ramallahi surnuaeda.

Iisrael eitas, et neil oleks seos Arafati surmaga. Luureorganisatsiooni Shin Bet endine juht Avi Dichter sõnas eile, et Arafati surma põhjuste uurimine on palestiinlaste probleem.

Iisraeli välisministeeriumi pressiesindaja Yigal Palmor lisas, et Arafati surmaga ei ole seotud midagi kriminaalset.

«Teda ravisid Prantsuse arstid ning Prantsusmaal on tema kohta kogu vaja minev informatsioon,» lisas Palmor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles