Läti rahvuslased: vene keel on geopoliitiline relv

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keeleseaduse vastaste kokkupõrked politseinikega eile Ukraina pealinnas Kiievis.
Keeleseaduse vastaste kokkupõrked politseinikega eile Ukraina pealinnas Kiievis. Foto: SCANPIX

Läti rahvuslaste hinnangul on üleeile Ukrainas vastu võetud ja vene keelele suuremad õigused andev uus keeleseadus oht Ukraina iseseisvusele.

«Vene keelest on saanud oluline geopoliitiline relv, mida Venemaa kasutab mõju taastamiseks oma endistel imperiaalaladel,» seisis Läti rahvuslaste ühenduse Kõik Läti Heaks! – Isamaale ja Vabadusele / LNNK avalduses, milles avaldati toetust neile ukrainlastele, kes uuele keeleseadusele vastu seisavad, vahendas lõunanaabrite uudisteagentuur LETA.

«Vene keelele on antud ametlik staatus Lõuna-Osseetias ja Abhaasias. Moskvale lähedalseisvate jõudude hiljutine katse muuta keele staatust Lätis kukkus õnneks läbi,» lisas ühendus.

«Sarnaselt läti keelele on ukraina keel Ukaina riigi üks aluseid, mistõttu julgustab VL-TB / LNNK kõiki Ukraina patrioote tegema kõik, mis nende võimuses, et ukraina keel jääks riigi ainsaks ametlikuks keeleks,» lisati kirjas.

Üleeile Ukraina parlamendis vastu võetud seaduseelnõu vajab jõustumiseks veel president Viktor Janukovõtši allkirja. Seaduse jõustudes jääb ukraina keel endiselt ainsaks riigikeeleks, kuid laiendatakse vähemusrahvaste keelte kasutamist piirkondades, kus selle keele kõnelejad moodustavad vähemalt kümme protsenti elanikkonnast.

Ukraina kontekstis tähendab see aga eelkõige vene keelt, mida üle 60 protsendi riigi elanikest kasutab nagunii igapäevase suhtluskeelena. Uus seadus võimaldaks aga peamiselt venekeelses Ida- ja Lääne-Ukrainas oma igapäevaseid asjaajamisi ametiasutustes, haiglates, kohtutes ja koolides ametlikult vene keeles ajada.

Opositsiooni väitel seab see aga ohtu Ukraina iseseisvuse ning võimaldab Moskval Venemaa imperialistliku müüdi keskse osana käsitletud Ukraina enda mõjusfääri tõmmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles