Boliivia nõuab USA-lt kokataime tunnustamist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokapõõsa lehed.
Kokapõõsa lehed. Foto: Reuters / Scanpix

Boliivia vasakpoolne valitsus on valmis parandama suhteid USAga, kuid nõuab vastutasuks riigi põhiseaduses kirja pandud kokataime eripära tunnustamist.


Kolm aastat tagasi presidendiks valitud sotsialistist riigipea Evo Moralese valitsemisajal on Boliivia suhted USAga märgatavalt halvenenud. Näiteks saatis Boliivia möödunud aastal välja Ühendriikide suursaadiku ja uimastitega võitleva USA agentuuri DEA (Drug Enforcement Administration) ametnikud, vahendas AFP.

Boliivia asepeaministri Hugo Fernandeze sõnul on riik valmis parandama suhteid USAga, kuid suhete normaliseerumine sõltub eelkõige Ühendriikide austusest Boliivia põhiseaduse ja traditsioonide vastu.

«Meie põhiseadus ei luba kokalehtedesse suhtuda põlastusväärselt ja kui Ühendriigid seda ei aktsepteeri, siis on kokkuleppele jõudmine keeruline,» lisas Fernandez.

Ühendriigid on aastaid rahastanud kokaväljade hävitamise programmi, kuid soovitud tulemust pole see endaga kaasa toonud. Möödunud aasta septembris lisas USA endine president George W. Bush maailma suuruselt kolmanda kokaiinitootja Boliivia nende riikide nimekirja, mis on uimastite vastases võitluses ebaõnnestunud.

Kokapõõsa illegaalne kasvatamine on Boliivia talupoegade jaoks oluline sissetulekuallikas. Esimene indiaani päritolu riigipea Morales on muuhulgas riigi suurima kokataime kasvatajate ühenduse esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles