Iraan nõuab Venemaalt kohtu kaudu miljardeid

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene õhutõrjesüsteem S-300
Vene õhutõrjesüsteem S-300 Foto: SCANPIX

Iraan tahab Venemaalt õhutõrjesüsteemi S-300 luhtunud müügitehingu eest miljardeid dollareid valuraha ning esitas kohtule selle kohta ka hagi.

Iraani võimud pöördusid Genfis asuva Rahvusvahelise Arbitraažikohtu poole, sooviga saada Venemaa riiklikult relvaekspordikompaniilt Rosoboronexport ligi neli miljardit dollarit valuraha luhtunud 800 miljoni dollari suuruse müügitehingu eest, mis sõlmiti Venemaaga 2007. aastal, vahendas uudisteagentuur RIA Novosti.

Uudisteagentuuri Interfax andmetel esitati vastav taotlus juba mullu aprillis, kuid seni pole kohus veel küsimust arutama hakanud.

Iraan on varem pöördunud ka Haagis asuva Rahvusvahelise Kohtu (ICJ) poole, soovides lepingutingimuste täitmist või kompensatsiooni. Ka see kohus pole tüliküsimust lahendanud.

Venemaa hinnangul pidid nad lepingu tühistama neist mitteolenevatel põhjustel, mistõttu ei pea nad Iraanile lepingu rikkumise eest kahjutasu maksma. Küll aga on Venemaa tagastanud Teheranile S-300 eest saadud ettemaksu.

2010. aasta septembris andis Venemaa toonane president Dmitri Medvedev käsu peatada sama tüüpi õhutõrjesüsteemi müük Iraanile, kuna Venemaa oli heaks kiitnud ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni, mis karmistas Iraanile määratud sanktsioone ning keelas muu hulgas ka tankide, ründelennukite, helikopterite, laevade ning raketisüsteemide tarnimise islamivabariigile.

NATO klassifikatsiooni järgi kannab S-300 nime SA-20. Maal paiknev mobiilne süsteem, mille laskeulatus on 120 kilomeetrit, suudab alla tulistada ka lennukid ja tiibraketid ning see võimaldaks riigil rünnaku korral kaitsta ka oma tuumaehitisi. Seetõttu põhjustas relvatehing tugeva kriitikalaine Iisraeli, Euroopa Liidu ja USA ametnike hulgas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles