Haagi tribunal andis käsu Sudaani presidendi vahistamiseks

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omar al-Bashir.
Omar al-Bashir. Foto: AFP / Scanpix

Haagis asuv Rahvusvaheline Kriminaalkohus andis täna käsu Darfuris toime pandud sõjaroimades ja inimsusevastastes kuritegudes süüdistatava Sudaani presidendi Omar Hassan al-Bashiri vahistamiseks.


Al-Bashiri on esimene võimul olev riigipea ja kõige kõrgem ametiisik, kelle vahistamiseks on seitse aastat tegutsenud Haagi kohus vastava orderi välja andnud, teatas Reuters.

Sudaan ei tunnusta genotsiidi, inimsusevastaste kuritegude ja sõjakuritegude üle kohut mõistvat Rahvusvahelist Kriminaalkohut, mistõttu on riik varem keeldunud välja andmast kahte kahtlusalust.

Alates 2003. aastast on kodusõjas hukkunud 300 000 inimest, kodudest on lahkunud hinnanguliselt 2,7 miljonit inimest. Sudaani ametivõimude teatel on hukkunuid kõigest 10 000.

ÜRO on Darfuri kriisi klassifitseerinud üheks maailma suuremaks humanitaarkatastroofiks. Juuli lõpus pikendas ÜRO Julgeolekunõukogu ÜRO ja Aafrika ühenduse Darfuri rahuvalveoperatsiooni mandaati veel ühe aasta võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles