Sudaani president vahistamist ei karda

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hoolimata Haagis asuva Rahvusvahelise Kriminaalkohtu vahistamiskäsust lubab Sudaani president Omar Hassan al-Bashir võtta osa araabiamaade tippkohtumisest.


Sõjaroimades ja inimsusevastastes kuritegudes süüdistatav al-Bashir on kõiki süüdistusi eitanud ning öelnud, et arreteerimisorder ei tähenda tema jaoks midagi, vahendas AFP.

Al-Bashir on korduvalt kuulutanud, et ta ei tunnusta genotsiidi, inimsusevastaste kuritegude ja sõjakuritegude üle kohut mõistvat Rahvusvahelist Kriminaalkohut.

«Kohtul puudub pädevus, tegemist on poliitilise otsusega,» lisas justiitsminister Abdel Basit Sabdarat araabia telekanalile Al-Jazeera.

Ka teised Sudaani valitsuspoliitikud on kinnitanud, et al-Bashir jätkab oma tavapärast tööd.

«Bashir sõidab Dohasse araabiamaade tippkohtumisele,» kinnitas Sudaani asevälisminister Ali Ahmed Karti, viidates kuu lõpus toimuvale kohtumisele.

Karti sõnul peab Sudaani valitsus kinni Darfuri mässulistega sõlmitud rahulepingutest ning peab lugu rahvusvahelistele organisatsioonidele antud privileegidest.

Alates 2003. aastast on kodusõjas hukkunud 300 000 inimest, kodudest on lahkunud hinnanguliselt 2,7 miljonit inimest. Sudaani ametivõimude teatel on hukkunuid kõigest 10 000.

ÜRO on Darfuri kriisi klassifitseerinud üheks maailma suuremaks humanitaarkatastroofiks. Juuli lõpus pikendas ÜRO Julgeolekunõukogu ÜRO ja Aafrika ühenduse Darfuri rahuvalveoperatsiooni mandaati veel ühe aasta võrra.

Analüütikute hinnangul võib vahistamiskäsk tuua Sudaani lääneosas asuvas Darfuris kaasa uusi rahutusi. Vaatlejad ei pea siiski tõenäoliseks, et al-Bashir oma kohast võiks loobuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles