Saksa kohus mõistis RAFi liikme süüdi 1977. aasta mõrvas osalemises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
59-aastane Verena Becker mõisteti neljaks aastaks vangi mõrvades osalemise eest.
59-aastane Verena Becker mõisteti neljaks aastaks vangi mõrvades osalemise eest. Foto: SCANPIX

Saksa kohus mõistis reedel vangi endise Punaarmee Fraktsiooni (RAF) liikme, kes osales 35 aastat tagasi kõrge kohtuametniku mõrvas.

Kuid Stuttgartis 21 kuud väldanud protsessi lõpul ei ole endiselt teada, kes vajutas päästikule, kui 1977. aastal mõrvati Lääne-Saksamaa juhtiv prokurör ja veel kaks inimest.

59-aastane Verena Becker mõisteti neljaks aastaks vangi mõrvades osalemise eest. Kohtu hinnangul nõudis ta «ägedalt» Siegfried Bubacki mõrvamist, kuigi ta ei pruukinud seda ise toime panna.

Kohus teatas, et tema karistusest arvatakse maha kaks ja pool aastat, mille ta on juba varasema otsuse järgi ära kandnud.

Tema kaitsjate sõnul ei oodanud nad, et naine vangi mõistetakse, kuna ta on juba kaks kolmandikku oma karistusest ära kandnud, mistõttu võib ta ülejäänud aja kanda tingimisi. Kaitsjad võivad otsuse edasi kaevata.

Buback ja tema autojuht said silmapilkselt surma, kui nende Mercedes valgusfoori kõrval seisatas ja mootorrattal nende kõrval peatunud ründaja automaadist tule avas. Kolmas autos viibinud inimene suri mõni päev hiljem. Sellega algas ühtlasi «Saksa sügis», mis tähistab RAFi terrorirünnakute lainet.

Kohtunik Herman Wielandi sõnul osales Becker jõugu otsuses Buback tappa, kuid tema osalemist mõrva toimepanemises ja selleks valmistumises ei õnnestunud veenvalt tõestada.

Becker tahtis maksta kätte mõnele RAFi vastasele ja valis välja Bubacki, sest ta esindas «vihatud õigusriiki», ütles prokurör Silke Ritzert kohtus.

Becker ise ütles, et ei viibinud mõrva juures ja eitas mõrva kavandamises osalemist.

Mõrvas osalemises süüdi mõistetud teised RAFi liikmed keeldusid 2010. aastal alanud protsessil tunnistusi andmast.

Juhtum suleti 1980. aastal, kuid avasti uuesti 2008. aastal, kui Beckeri DNA avastati ühel jõugu kirjal, milles võeti vastutus Bubacki tapmise eest.

Ka Baader-Meinhofi jõuguna tuntud rühmitus alustas võitlust kapitalistliku riigi vastu, tappes rünnakutes Lääne-Saksamaa eliidile ja USA armeebaasitele kokku 34 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles