Jaapan kaalub vaidlusaluste saarte äraostmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sentaku saarestikku kuuluv Uotsuri saar.
Sentaku saarestikku kuuluv Uotsuri saar. Foto: SCANPIX

Jaapan kaalub võimalust osta omanikult ära saarestiku, mille üle käivad territoriaalvaidlused Hiina ja Taiwaniga, ütles peaminister Yoshihiko Noda laupäeval.

Samm tõotab pingestada suhteid Pekingi ja Taipeiga, kes peavas Ida-Hiina meres asuvaid saari samuti omaks. Jaapani keeles on saarestiku nimi Senkaku ja hiina keeles Diaoyu.

«Senkaku on lahutamatu osa meie territooriumist, selles ei ole mingit kahtlust,» ütles Noda ajakirjanikele. «Mitte mingit territoriaalset ega omandiprobleemi ei ole, sest saared on Jaapani kontrolli all.»

Ajaleht Asahi Shimbun teatas reedel, et valitsus olevat informeerinud Tokyo kuberneri Shintaro Ishiharat kavatsusest saared jaapanlasest eraomanikult ära osta.

Ishihara oli aprillis öelnud, et peab kolme saare – Uotsurijima, Kitakojima ja Minamikojima – ostimiseks läbirääkimisi, sest Jaapani võimud ei hoolitsevat piisavalt nende kaitsmise eest.

Nüüd peavad saarte omaniku – Kurihara perekonnaga – kõnelusi ka valitsusametnikud ja riigistamise tehingut loodetakse aasta lõpuks.

Kurihara perekond ostis rikkalikest kalavetest ümbritsetud saared, mille ümbruse merepõhi arvatakse sisaldavat ka väärtuslikke maavarasid, aastakümnete eest eelmiste jaapanlastest omanike pärijatelt. Enne Teist maailmasõda elasid saartel kalurid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles