Iisraeli peaminister toetab sõjaväeteenistust kõigile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile tulid tuhanded inimesed Tel Avivis tänavatele, et nõuda valitsuselt sõjaväekohustuse laiendamist kõigile ühiskonnagruppidele.
Eile tulid tuhanded inimesed Tel Avivis tänavatele, et nõuda valitsuselt sõjaväekohustuse laiendamist kõigile ühiskonnagruppidele. Foto: SCANPIX

Iisraeli parempoolse peaministri Benjamin Netanyahu partei Likud teatas täna, et toetab plaani laiendada kohustuslikku sõjaväe- või tsiviilteenistust kõikidele Iisraeli kodanikele, sealhulgas araablastele ja äärmusortodokssetele juutidele, kes praegu on sellest vabastatud.

Likudi pressiesindaja Noga Katz ütles pärast parteikoosolekut Jeruusalemmas, et nad otsustasid toetada nn Plesneri komitee möödunud nädala ettepanekut. See tähendab, et valitsus asub nüüd koostama seadust, millega laieneks kohustuslik sõjaväeteenistus või seda asendav tsiviilteenistus kõigile Iisraeli ühiskonna rühmadele. Kohustusest kõrvalehiilijaile on ette nähtud karistus.

Praegu on sõjaväeteenistus kohustuslik enamikule üle 18-aastastest iisraellastest, kusjuures mehed peavad teenima relvajõududes kolm ja naised kaks aastat. Äärmusortodokssed juudid ja Iisraeli araablased on 2002. aastal vastu võetud seadusega sellest kohustusest vabastatud, kuid Iisraeli ülemkohus tunnistas seaduse veebruaris põhiseadusvastaseks, märkides, et see kaotab jõu 1. augustist.

Likudi otsus komisjoni soovitust järgida hoiab ilmselt ära terendunud koalitsioonikriisi. Nimelt on parempoolse Likudi tsentristliku koalitsioonipartneri Kadima juht, asepeaminister Shaul Mofaz ähvardanud ameti maha panna, kui erandid püsima jäävad.

Nüüd teatas Netanyahu büroo, et peaminister ja Mofaz otsustasid moodustada komisjoni uue seaduseelnõu väljatöötamiseks.

Koalitsioonil tuleb ilmselt probleeme äärmusortodokssete parteidega, mis ei taha kohustusliku teenistuse kõikehõlmavusest kuuldagi.

Kohustusliku väeteenistuse küsimus kütab kirgi ka Iisraeli ühiskonnas. Eile tulid tuhanded inimesed Tel Avivis tänavatele, et nõuda valitsuselt sõjaväekohustuse laiendamist kõigile ühiskonnagruppidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles