Annan külastab homme Damaskust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kofi Annan
Kofi Annan Foto: SCANPIX

ÜRO ja Araabia Liiga eriesindaja Kofi Annan külastab homme Damaskust, ütles Süüria välisministeeriumi pressiesindaja Jihad Makdissi.

«On leidnud kinnitust, et härra Annan külastab oma missiooni raames Damaskust, et arutada Süüria juhtidega kuuepunktilist rahuplaani,» ütles pressiesindaja täna AFP-le.

Tegemist on Annani kolmanda külaskäiguga Süüriasse pärast konflikti puhkemist eelmise aasta märtsis.

Annani rahuplaan nägi ette vägivalla peatamist, vaba juurdepääsu ajakirjanikele ja humanitaarabile, aga ka kava kaasata kõik osapooled Süüria poliitmaastiku kujundamisse.

Kuid 12. aprilli relvarahu, mis oli Annani plaani tähtsamaid punkte, on rikkunud mõlemad pooled – nii valitsusväed kui ülestõusnud – vaatamata lubadustele sellest kinni pidada.

ÜRO saatis relvarahu jälgima 300 vaatlejat, kuid nende missioon peatati juuni keskpaigas, kui peavaatleja kindralmajor Robert Mood ütles, et kohapealsed tingimused tema alluvatele on muutunud liiga ohtlikuks.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon kutsus üleeile vähendama vaatlusmissiooni ja keskenduma uuesti poliitilistele jõupingutustele konflikti lõpetamiseks.

Annan ütles eile Prantsuse päevalehele Le Monde antud usutluses, et tema plaan tuua Süüriasse rahu on siiani läbi kukkunud ning puudub igasugune garantii selle toimimisse.

Alates president Bashar al-Assadi režiimi vastase ülestõusu puhkemisest 2011. aasta märtsis on hukkunud üle 17 000 inimese, neist 11 815 tsiviilelanikud. Nende hulgas on ka 4316 sõdurit ja julgeolekutöötajat ning 881 ülejooksikut, ütles Süüria inimõiguste vaatluskeskuse juht Rami Abdel Rahman. Ülestõusnud, kes ei ole ülejooksikud, on arvestatud tsiviilelanikest hukkunute hulka.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles