Morsi tühistas parlamendi laiali saatnud kohtuotsuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse uus president Moslemi Vennaskonna esindaja Mohamed Morsi Isa al-Ayyat
Egiptuse uus president Moslemi Vennaskonna esindaja Mohamed Morsi Isa al-Ayyat Foto: SCANPIX

Egiptuse vastne president Mohamed Morsi allkirjastas pühapäeval seadluse, millega tühistas ülemkohtu otsuse saata laiali islamistide enamusega parlament, teatas riiklik uudisteagentuur MENA.

«President Morsi väljastas presidendidekreedi, tühistades 2012. aasta 15. juunil vastu võetud otsuse saata rahvusassamblee laiali, ning kutsub koda taas kogunema ja oma eelisõigust rakendama,» märkis agentuur.

MENA kohaselt kutsus islamistlike vaadetega Morsi ühtlasi ka parlamendivalimisi pidama 60 päeva jooksul pärast uue põhiseaduse vastuvõtmist, mis peaks hinnanguliselt aset leidma varemalt aasta lõpu poole.

Parlamendi olid laiali saatnud pärast eelmise presidendi Hosni Mubaraki kukutamist võimu üle võtnud armeekindralid, kes tuginesid ülemkonstitutsioonikohtu vastuolulisele otsusele, mis langetati vahetult enne presidendivalimiste teist vooru.

Mõjukas Moslemivennaskond, mille liige Morsi kuni riigipeaks saamiseni oli, nimetas seda «pehmeks riigipöördeks».

Morsi praegune samm näib olevat ninanips ka sõjaväe 16. juunil välja kuulutatud «põhiseadusdeklaratsioonile», millega presidendi institutsioon võimu kaotas.

Uudisteagentuuri MENA kohaselt on relvajõudude ülemnõukogu kutsunud «feldmarssal Hussein Tantawi juhtimisel kokku erakorralise kohtumise, et arutada presidendi meetmeid».

Sõjavägi andis võimu Morsile ametlikult üle 30. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles