Kreeka uus valitsus võitis usaldushääletuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister Antonis Samaras eile parlamendi ees. Valitsusjuhile plaksutab välisminister Dimitris Avramopoulos.
Kreeka peaminister Antonis Samaras eile parlamendi ees. Valitsusjuhile plaksutab välisminister Dimitris Avramopoulos. Foto: SCANPIX

Kreeka uue peaministri Antonis Samarase valitsus võitis eile hilisõhtul oodatult parlamendi formaalse usaldushääletuse.

Kolm päeva kestnud arutelude järel hääletas valitsuse ametisse nimetamise poolt 300 seadusandjast 179. Sama palju on uuel võimuliidul parlamendis mandaate.

Peale Samarase konservatiivide kuuluvad koalitsiooni ka sotsialistid ja mõõdukad vasakpoolsed. Uuel valitsusel seisab ees raske töö pidada Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise Valuutafondiga (IMF) läbirääkimisi Kreeka päästepaketi tingimuste leevendamise üle.

«Kreeka rahva otsuse kohaselt peame jääma eurotsooni,» rääkis Samaras enne hääletust parlamendile.

Valitsuse sõnul on selle esmaseks eesmärgiks peale arvukate reformide ja erastamiste kindlustada Kreeka teise, 130 miljardi euro suuruse abilaenuga kaasnenud eelarvetähtaegade pikendamine.

Kreeka uus rahandusminister Giannis Stournaras hoiatas eile rahvaesindajaid, et läbirääkimised kreeditoridega ei kujune kergeks, sest ELi ja IMFi ametnikud on seisnud jäigalt vastu igasugusele tingimuste muutmisele.

Kreeka peab pälvima audiitorite usalduse, et saada järjekordne osamakse päästepaketist, millega riik jooksvaid kulusid katab. Rahandusminister Stournaras sõidab täna Brüsselisse, et vahetada kohtumisel eurogrupi kolleegidega «esmaseid seisukohti Kreeka valitsuse kavatsuste kohta,» rääkis üks ELi ametnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles