Vene meedia süüdistas võime hoolimatuses

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulvas hukkunute lähedased.
Tulvas hukkunute lähedased. Foto: SCANPIX

Vene meedia hinnangul ei teinud kohalikud võimud piisavalt Lõuna-Venemaal Krasnodari krais üleujutuste ohvriks langenud inimeste päästmiseks.

Vene meedia, nii Kremli-meelsed kui ka opositsioonilised väljaanded, on olnud viimastel andmetel vähemalt 171 inimelu nõudnud looduskatastroofi kajastades võimude suhtes kriitilised, leides, et osa süüst lasub võimude hooletuses ning suutmatuses varasematest looduskatastroofidest õppust võtta, vahendas uudisteagentuur AFP.

Nii kritiseerisid Kremlit soosiv ajaleht Izvestia ja ärileht Vedomosti võimude väidet, nagu oleks Venemaa lõunaosa tabanud looduskatastroof midagi seninägematut, leides, et sel moel püütakse end süüst puhtaks pesta. Kohalike võimude sõnul on üleujutuste ulatus ja ohvrite arv aga ebatavaline.

«Tegu on maavärina-sarnase katastroofiga. Mida saakski teha?» küsis Krasnodari kuberner Aleksandr Tkatšev, kelle sõnul tulid tulvad kohalikele võimudele suure üllatusena ning nende ärahoidmiseks poleks midagi teha saanud.

Vedomosti kinnitusel olid võimud riskist aga teadlikud, kuna alles 2002. aasta suvel tabasid piirkonda tulvad, mis nõudsid samuti ohvreid.  

«Katastroof näitab võimude suutmatust elanikkonda looduskatastroofide eest kaitsa,» kirjutas Vedomosti. «Inimesi ei evakueeritud ega hoiatatud ohu eest.»

Komsomolskaja Pravda pani esikaanele aga pildi üleujutustes kõige enam kannatada saanud Krõmskist, kus on hukkunud üle 150 inimese, küsides samas: «Miks nii palju ohvreid?».

Väljaande teatel hoiatati Krõmski elanikke küll SMSi ja televisiooni vahendusel, kuid sellele vaatamata ei jõudnud vajalik info kõigi elanikeni.

«Kuid nagu Krõmski elanikud ütlevad, siis enamik neist ei teadnud sellest mdiagi,» märkis leht 57 000 elanikuga linnale viidates.

«Krõmski katastroofi oleks saanud ette näha ja ennetada,» lisas Moskovski Komsomolets. «Pole mingit mõtet jääda ootama võimude abile, vähemalt mitte esimestel katastroofi-järgsetel tundidel,» märkis leht, leides, et venemaalased on võimude valedega ära harjunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles