Kõrgõzstan ei välista USA baasi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõjaväe kaubalennukid Manase baasis Kõrgõzstanis.
USA sõjaväe kaubalennukid Manase baasis Kõrgõzstanis. Foto: AFP / Scanpix

USA strateegiliselt tähtsa õhuväebaasi hiljuti sulgeda otsustanud Kõrgõzstani president Kurmanbek Bakijev ütles, et selles küsimuses pole sugugi «kõik uksed suletud» ning riik on valmis uute tingimuste üle läbi rääkima.

«Me oleme valmis igasugusteks uuteks ettepanekuteks USA valitsuselt, mis taotlevad Afganistanis olukorra stabiliseerimist,» kinnitas president BBC teatel.

Bakijevi sõnul vana leping baasi pidamiseks küll enam ei kehti, kuid riik olevat valmis läbi rääkima. Ta lisas samas, et kõnelused Washingtoniga peavad saama teise formaadi ning katma uusi tingimusi baasi kasutamiseks. USA pole veel sellele vastanud.

Kõrgõzstani parlament kiitis veebruaris ülekaaluka häälteenamusega heaks Biškeki lähedal paikneva Manase baasi sulgemise ning praegu otsib USA alternatiivseid teid Afganistanis viibivate rahvusvaheliste vägede varustamiseks.

Bakijevi märkis, et baas otsustati sulgeda, sest Kõrgõzstani ettepanekuid on aastaid ignoreeritud. «Ma ei pea selliseid suhteid võrdseteks,» ütles president, kes varem väitis, et USA keeldus maksmast baasi eest kõrgemat renti.

Ta tegi ka ettepaneku, et tema riigis peetaks läbirääkimisi Afganistani presidendi Hamid Karzai ja islamistliku Talibani vahel. «Meid tuleb rohkem austada. Meie partnerid - olgu selleks Ühendriigid või Venemaa - peaksid kuulama, mis meil on öelda.»

Washington on samal ajal teatanud, et vaatab läbi võimalusi, mida pakkuda vastutasuks Kesk-Aasias asuva olulise baasi lahtihoidmisele, kuid ei ole valmis selle eest maksma igasugust hinda.

USA on praegu saanud loa vedada «mittesõjalist» varustust ka raudteel läbi Venemaa, Kasahstani ja Usbekistani. Kõrgõzstanist lahkumiseks anti aga ameeriklastele aega pool aastat.

Manase baas asub kahe lennutunni kaugusel Kabulist ning seda läbib igal kuul 15 000 ameerika sõdurit, püsivalt viibib seal tuhatkond USA sõjaväelast ning sadakond Hispaania ja Prantsuse sõdurit.

Kõrgõzstanis hoitakse ka suurt kütuselennukit, mida kasutatakse hävitajate tankimiseks õhus. Manase õhuväebaas on ainuke USA relvajõudude baas Kesk-Aasia regioonis, sest nelja aasta eest sundis Usbekistan ameeriklased lahkuma Karši-Hanabadi baasist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles