Kongo DV endine sõjapealik mõisteti 14 aastaks vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kongo DV endine sõjapealik Thomas Lubanga.
Kongo DV endine sõjapealik Thomas Lubanga. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) määras täna Kongo Demokraatliku Vabariigi endisele sõjapealikule Thomas Lubangale lapssõdurite värbamise eest 14-aastase vanglakaristuse.

«Võttes arvesse kõiki tegureid…määras kohus Lubangale 14 aasta pikkuse vanglakaristuse,» ütles kohtu eesistuja Adrian Fulford, vahendas AFP.

51-aastane Lubanga mõisteti sõjakuritegudes süüdi märtsis. Mees kasutas lapssõdureid kasutamise oma armees 2002. kuni 2003. aastani. Ta värbas armesse alates 11-aastaseid lapsi ning sundis neid võitlema ja korda saatma jõledaid tegusid Kongo DV kirdeosas asuvas Ituri regioonis. Samal ajal kui noored poisid said sõjalise väljaõppe, kasutati tüdrukuid seksiorjadena.

Fulfordi sõnul võeti arvesse Lubanga juba vanglas veedetud aega alates 2006. aasta märtsist. Seega kannab ta vanglas karistust veel kaheksa aastat.

«Alla 15-aastaste laste väeteenistusse värbamine ja nende vaenutegevuseks kasutamine on kahtlemata väga tõsine kuritegu,» ütles kohtunik.

13. juuni ülekuulamisel ütles Lubanga, et süüdistused tabasid teda «nagu kuulina näkku».

«Mind nimetatakse sõjapealikuks…kuid ma ei aktsepteerinud sellised värbamisi,» ütles süüdimõistetud.

Lubanga kaitsjad ei ole veel märku andnud, kas nad esitavad kohtuotsuse vastu apellatsiooni.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles