Rehn pidi siluma Urpilaineni ja Monti sõnasõja tagajärgi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jutta Urpilainen (vasakul ääres), Mario Monti (paremal ääres).
Jutta Urpilainen (vasakul ääres), Mario Monti (paremal ääres). Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni soomlasest majandusvolinik Olli Rehn pidi siluma Soome rahandusministri Jutta Urpilaineni ja Itaalia pea- ja rahandusministri Mario Monti vahelisi suhteid, kui Urpilainen oli Kauppalehtile andnud intervjuu, mida Monti peab Lõuna-Euroopa riikide võlakirjaintresside tõusu üheks põhjuseks.

Soome minister oli intervjuus öelnud, et Soome valitsus arvestab eurotsooni võlakriisis kõigi võimalustega ega kavatse eurost kümne küünega kinni hoida. Monti pidas seda avaldust kohatuks.

«Võlakirjade intressid on jälle tõusnud ning sellel on mitu põhjust. Oleme seisukohal, et Põhjamaades tehtud sobimatud kommentaarid on selle põhjus,» ütles Monti Prantsusmaal.

Rehn kohtus Urpilaineni ja Montiga esmaspäeval enne euroriikide rahandusministrite kokkusaamist.

«Rahaliidus olemine toob kasu kõigile neile, kes oma asju õigesti ajavad. Soome on saanud kasu euro toodud stabiilsusest. Soomele on parem alternatiiv, kui eurotsoon praegustest raskustest jagu saab,» ütles Rehn kohtumise järel.

Urpilainen ei soovinud Monti süüdistusi kommenteerida. Ta ei tunnistanud ka, et Soome oleks eurorühmas surve alla sattunud.

«Soome soovib olla aus koostööpartner. See tähendab, et Soome peab kinni kokkulepitud reeglitest. Kuid Soome ütleb ka avalikult välja oma seisukoha,» lisas ta. Tema sõnul on Euroopas suur usalduskriis, seda nii turgudel kui otsustajate seas.

Soome ja Itaalia on muu hulgas eri seisukohal, kas eurotsooni stabiilsusfondid tohivad kriisiriikide võlakirju järelturult osta. Itaalia pooldab seda, Soome mitte eriti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles