Putin hoiatas Ukrainat uue gaasikriisi eest

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: AP / Scanpix

Venemaa Föderatsiooni peaminister Vladimir Putin hoiatas Ukrainat gaasivoo peatamise eest, kui Kiiev ei tasu laupäevaks tekkinud võlgnevust.

«Kui õiguskaitseorganite tegevuse ja mitmete ametiisikute vahistamise järel makset ei tehta, siis toob see kaasa meie energiatarnete peatumise nii Ukraina kui ka Euroopa klientidele,» ütles Putin täna Moskvas, teatas Reuters.

Valitsusjuht lisas, et Ukraina riiklik energiaettevõtte Naftogaz peab möödunud kuul Ukrainasse toimetatud Vene gaasi eest tasuma 7. märtsiks, vahendas AFP.

«Taas kord on esile kerkinud küsimus selle riigi [Ukraina] usaldusväärsuse üle energiaprobleemide lahendamisel,» kritiseeris Putin.

Gazpromi teatel peab Naftogaz neile maksma 360 miljonit dollarit. Naftogazi esindaja Valentin Zemljanski lubas võlgnevuse tasuda juba täna. Interfaxi teatel olid ukrainlased eilseks ära maksnud 80 protsenti veebruari võlgnevusest.

1. jaanuaril 2009 peatas Venemaa gaasitarned Ukrainale uue lepingu puudumise tõttu. Nädal hiljem katkestati ka läbi Ukraina kulgev gaasitransiit Euroopasse.

Euroopa varustamine maagaasiga taastus pärast Gazpromi ja Naftogazi lepingu allkirjastamist 19. jaanuaril. Kümneks aastaks sõlmitud lepingu kohaselt peab Naftogaz tasuma tarbitud gaasi eest järgmise kuu 7. kuupäeval.

Ukraina julgeolekuteenistus (SBU) korraldas eile haarangu Naftogazi peakontoris, et leida Vene riikliku gaasiettevõttega Gazprom sõlmitud tarne- ja transiidilepingute originaale. Täna tehti katse otsida läbi ka Naftogazi tütarettevõtte ruume.

Haarangud on toimunud sel nädalal algatatud kriminaalasja raames. Ukraina riikliku gaasiettevõtte töötajaid kahtlustatakse 6,3 miljardi kuupmeetri transiitgaasi kõrvaldamises.

Putini sõnul on ta äärmiselt mures hiljutiste läbiotsimiste pärast, sest Ukraina suunalt tuli signaale, nagu ei saaks nad ilma nende lepinguteta oma kohustusi täita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles