Venemaa lubas tugevdada Süüria õhutõrjet

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria õhutõrjeüksused.
Süüria õhutõrjeüksused. Foto: SCANPIX

Venemaa ei kavatse järele anda lääneriikide nõudmistele kehtestada Süüriale relvembargo ning lubas täita oma lepingulised kohustused.

Vastava avalduse tegi Venemaa föderaalse sõjalise ja tehnilise koostöö teenistuse (FSVTS) asedirektor Vjatšeslav Dzirkaln täna Londonis toimuva Farnborough' lennundussõul, vahendas uudisteagentuur AFP.

Dzirkaln kinnitas, et Venemaa ei sõlmi enne vägivalla lõppemist Süüriaga uusi relvalepinguid, kuid tarnib Süüriale õhutõrjesüsteeme ja helikoptereid, nagu näevad ette varem sõlmitud lepingud. Seejuures kinnitas Dzirkaln, et Venemaa on valmis Süüriale mõeldud relvi Damaskusele toimetama ka siis, kui teised riigid peaksid kehtestama blokaadi.

Möödunud kuul püüdis Venemaa kaubalaeva Alaed pardal toimetada Süüriale kolme helikopterit Mi-25 ja õhutõrjesüsteeme. Süüriasse teel olnud laev oli sunnitud 18. juunil Briti rannikult aga tagasi Venemaa Murmanski sadamasse pöörduma, kuna Briti eriteenistuste soovitusel tühistas Londonis asuv kindlustusfirma laeva kindlustuslepingu.

Kui lääneriigid püüavad sanktsioonidega Damaskust isoleerida, siis Venemaa on seni takistanud rahvusvahelisi püüdlusi Süüria presidenti Bashar al-Assadit võimult kõrvaldada ning seisnud sekkumisele resoluutselt vastu. Kremli kinnitusel on süürlaste endi otsustada, kuidas riiki juhtida ja milliseid reforme läbi viia.

4. veebruaril kasutasid Venemaa ja Hiina ÜRO Julgeolekunõukogus ka oma veto­õigust, lükates teist korda tagasi lääneriikide koostatud resolutsiooni, mis nõudis Assadilt võimu andmist vahevalitsuse kätte.

Samas on nii Peking kui ka Kreml tõrjunud lääneriikide süüdistusi, nagu kaitseksid nad nõukogus Damaskuse režiimi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles