Hispaania press: uued kärped põhjustavad uut valu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad eile Madridis kärbete vastu toimunud meeleavaldusel.
Meeleavaldajad eile Madridis kärbete vastu toimunud meeleavaldusel. Foto: SCANPIX

Tänased Hispaania ajalehed hoiatavad, et valitsuse uus 65 miljardi euro suurune säästupakett süvendab niigi ränga majanduslanguse all ägavate hispaanlaste vaevasid veelgi.

Ajalehed nimetasid kokkuhoiumeetmeid suurimateks eelarvekärbeteks pärast Hispaania üleminekut demokraatiale 1975. aastal. Mitmed väljaanded olid nõus peaminister Mariano Rajoy eilse väitega, et kärped on valusad, aga hädavajalikud, vahendas AFP.

Parempoolne päevaleht El Mundo pani esikaanele Rajoy eilse tsitaadi parlamendis peetud kõnest: «Meil pole valikut.»

Eile teatavaks tehtud kasinusmeetmete seas vähendatakse muu hulgas töötuhüvitisi ja tõstetakse käibemaksu.

«Me ei peakski nii väga pahaks panema, et meie majandus Euroopa eestkoste alla läheb, kui sellega kaasneks kiire toibumine koos kasvu ja töökohtadega. Kuid kardetavasti nii ei lähe,» märkis juhtkirjas vasakpoolne El País. «65 miljardit kärpeid surub [majandus]aktiivsust lühiperspektiivis veelgi rohkem alla.»

El Mundo kirjutas, et valitsus on nüüd surve all, kuna peab leidma manööverdamisruumi kärbete rakendamiseks. Samuti on võimalik, et Hispaania vajab oma euroala partneritelt lisaks pankadele antavale laenupaketile täiemahulist finantsabi.

«Rajoy võis välja käia oma viimase kaardi, et ära hoida üldist abipaketti,» märkis leht ja kritiseeris Rajoyd suurte kärbete edasilükkamise eest. Lehe väitel on just Rajoy kõhklemise tõttu Hispaania kaotanud väärtuslikku aega ja nüüd on turgudelt raha laenamise maksumus tõusnud jätkusuutmatule tasemele.

Konservatiivne päevaleht ABC nimetas uusi meetmeid möödapääsmatuks sammuks äärmuslikus olukorras.

«Toetuste kärpimine oli paratamatu, sest need tähendavad riigi jaoks üle jõu käivat fikseeritud kulu,» kirjutas leht.

Ökonomist Josep Oliver Alonso kirjutas ärilehes Cinco Dias, et käibemaksu tõus mõjutab kõige rohkem madala sissetulekuga inimesi, sest nemad kulutavad suurema osa oma rahast tarbekaupadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles