Jagland võrdles Vene uut seadust Stalini terroriga

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kommunistid 9. mail Moskvas Jossif Stalini portreega.
Vene kommunistid 9. mail Moskvas Jossif Stalini portreega. Foto: SCANPIX

Euroopa Nõukogu peasekretär Thorbjørn Jagland võrdles Vene võimude kava karmistada kontrolli vabaühenduste üle Stalini-aegse võitlusega «välisagentide» vastu.

«Sõnastus on probleem. «Välisagent» kõlab väga halvasti minu ning ma arvan, et ka paljude teiste jaoks välismaal ja Venemaal,» märkis Jagland uudisteagentuurile RIA Novosti antud intervjuus, viidates võimupartei Ühtne Venemaa esitatud eelnõule, mis sunniks rahvusvaheliselt rahastatud vabaühendusi registreeruma just välisagentidena.

«Osa nendest, kes hukati Stalini ajal, nimetati välisagentideks,» täpsustas Jagland, kelle sõnul kasutati seda mõistet nii Nõukogude Liidus kui teistes autoritaarsetes riikides teisitimõtlejate vaigistamiseks.

«See on ebaõiglane, sobimatu ja seda ei tohiks tänapäevases õigusloomes kasutada. See kuulub minevikku, mitte demokraatlikku ühiskonda,» märkis Jagland, kes avaldas muret ka selle üle, kui kiiresti võib kõnealusest eelnõust seadus saada.

«See (seaduste loomine - toim) pole ainult seaduseandjate jaoks. See on midagi, kuhu tuleb kaasata kogu kodanikuühiskond. Seetõttu on oluline, et protsess oleks aeglane,» lisas Jagland.

Eelnõu on tihedalt seotud president Vladimir Putiniga, kes enne mullu detsembris toimunud parlamendivalimisi süüdistas lääneriike Vene vabaühenduste rahastamises, sooviga muuta sel moel valmiskampaania kulgu. Samuti on Putin väitnud, et temavastased opositsiooniaktivstid on USA välisministeeriumi palgal.

Seaduseelnõu peaks riigiduumas esimesele lugemisele jõudma juba sel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles