Moldova parlament keelustas sirbi ja vasara

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moldova kommunistliku partei toetajad tänavu märtsis Chisinaus valitsusvastasel meeleavaldusel.
Moldova kommunistliku partei toetajad tänavu märtsis Chisinaus valitsusvastasel meeleavaldusel. Foto: SCANPIX

Moldova parlament mõistis täna hukka kommunismi kuriteod ja keelas sirbi ja vasara ning teiste kommunistlike sümbolite kasutamise.

ELi-meelse liberaalse koalitsiooni häältega vastu võetud otsus võib sundida Moldova peamist opositsioonierakonda komparteid endale uut logo välja mõtlema, kirjutas AFP.

Seaduseelnõu algatas endine president ja võitlev antikommunist Mihai Ghimpu, kes ütles, et Moldoval on kohustus riigis Nõukogude Liidu ajal aset leidnud kuriteod viimaks hukka mõista.

«Kommunistlik partei oli põllumajanduse vägivaldse kollektiviseerimise, massiküüditamiste ja näljahäda korraldaja. Kommunistid mõrvasid metoodiliselt inimesi ja hävitasid meie kultuuri, traditsioone, ajalugu ja keelt,» ütles ta.

Kompartei, millel on 100-liikmelises parlamendis 36 kohta, ei võtnud hääletusest osa ja jalutas saalist protestiks minema. Eelnõu poolt hääletas 56, vastu oli kuus ning erapooletuks jäi kaks saadikut.

Kommunistide liider Vladimir Voronin hoiatas oma vaenlasi, et eelnõu võib Moldova ühiskonnas lõhe tekitada, sest paljud inimesed väärtustavad siiani kommunismiaega ja võitlesid Teises maailmasõjas selle sümbolite all.

«See siin ei ole enam parlament, vaid hullumaja,» lausus ta.

Moldova kommunistlik partei kasutab siiani sirpi ja vasarat oma logona.

Seaduseelnõu jõustub siis, kui president Nicolae Timofti selle allkirjastab, kuid Voronin loodab, et põhiseaduskohus kuulutab selle konstitutsioonivastaseks.

Enamik kaasaegsest Moldovast asub endise Bessaraabia territooriumil, mis kahe maailmasõja vahel kuulus Rumeeniale. Stalin liidendas ala Teise maailmasõja ajal Nõukogude Liiduga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles