Kreeka paremäärmuslased lubaksid vereülekannet vaid kreeklastele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka inimesed on viimaste aastatega kõige enam vaesustunud.
Kreeka inimesed on viimaste aastatega kõige enam vaesustunud. Foto: SCANPIX

Kreeka arstid ja võimuesindajad mõistsid hukka paremäärmusliku partei Kuldne Koidik ettepaneku, et kreeklased loovutaksid verd vaid kreeklastele.

Möödunud kuu parlamendivalimistel edu saavutanud partei lasi Ateena tänavatele panna reklaamplakateid, milles kutsutakse vabatahtlikke loovutama verd vaid kreeklastele, edastab AFP.

«Kogutud verega tehakse vereülekanne vaid tõelistele kreeklastele,» seisis partei teates.

Kuldne Koidik teatas, et avas Ateena riiklikus haiglas oma verepanga. Haigla juht Yiannis Stefanou lükkas selle ümber ning tervishoiuametnike sõnul on sellise verepanga avamine ebaseaduslik.

Ateena arstide organisatsioon mõistis Kuldse Koidiku plaani hukka, nimetades seda «hulluks, ebaseaduslikuks ja rassistlikuks».

«Tegemist on tõelise julmusega. Kui keegi vajab vereülekannet, siis tal on õigus seda saada. Ükskõik, mis rahvusest ta on, millise nahavärvi või usutunnistusega,» kommenteeris Kreeka tervishoiuministeerium.

Kuldne Koidik pääses sel aastal esmakordselt Kreeka parlamenti. Selle partei programmis on neonatslikke seisukohti. Samuti ei soovi selle partei esindajad Kreekas näha immigrante.

Enne valimis kuulutati, et võimule saades kihutatakse kõik immigrandid Kreekast minema.

Poliituurijate sõnul on see partei populaarne noorte seas, kuna Kreekas on noorte tööpuudus üle 50 protsendi. Paremäärmusliku maailmavaate levikule on aidanud kaasa Kreekas pikalt kestnud finantskriis.

«Selle partei toetajad on eelkõige 20 – 30-aastased noored töötud mehed,» sõnas Pantheoni ülikooli sotsiaalteadlane Apostolos Dedoudopoulos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles