Venemaa hoiatas läänt Liibüa-stsenaariumi kordumise eest Süürias

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Moskva ei välista, et lääneriikide sammud ÜRO Süüria vaatlusmissiooni lõpetamiseks on eelmäng võimalikule Liibüa-stsenaariumi kordumisele.

«Põhimõtteliselt ei saa muidugi selliseid valikuid välistada, ent see oleks suur viga, kui antud missiooni eemaldamisele sellest riigist järgneksid mingid sammud, mis võiksid siinset olukorda komplitseerida,» ütles Vene asevälisminister Gennadi Gatilov Interfaxile, kommenteerides hinnangut, mille kohaselt ei soovi mõned lääneriigid ÜRO vaatlejate jäämist Süüriasse, et sillutada teed Liibüas mullu aset leidnud stsenaariumi kordumisele ilma tunnistajateta.

Tema sõnul on olukorra keerulisemaks muutumine vältimatu, sest ÜRO vaatlejad on mänginud pidurdavat rolli ning aidanud saada objektiivset teavet selle kohta, mis Süürias tegelikult toimub. Gatilovi sõnul on vaatlejad panustanud olukorra stabiliseerumisse neis piirkondades, kus nad on viibinud.

ÜRO vaatlusmissiooni mandaat Süürias lõpeb 21. juulil.

Venemaa soovib missiooni pikendada, kuid lääneriigid seovad selle ÜRO Julgeolekunõukogu harta seitsmenda peatükiga ja võimalike täiendavate sanktsioonidega Damaskusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles