USA lubab kutsuda Iraani Afganistani-konverentsile

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA presidendi Barack Obama administratsioonil on kavas kutsuda Iraan rahvusvahelisele konverentsile Afganistani-strateegia väljatöötamiseks, ütles Ühendriikide kõrge ametnik neljapäeval.


«Iraan kutsutakse osa võtma,» ütles ametnik viitega 31. märtsi konverentsile, mille korraldamise ettepaneku tegi välisminister Hillary Clinton Brüsselis oma NATO kolleegidega kohtudes.

Iraanil on Afganistaniga ühine piir ja pärast USA vägede sissetungi 2001. aasta lõpus tegi ta Ühendriikidega tihedat koostööd.

Clinton ütles kolmapäeval ajakirjanikele, et kui USA-l ja tema liitlastel on kasulik vaadata, kas Iraan suudab olla konstruktiivne, võetakse see kaalumisele.

President Obama on erinevalt oma eelkäija George W. Bushi administratsioonist teatanud valmidusest suhelda Iraaniga mitmetes küsimustes alates koostööst Afganistanis ja katsetest mõjutada Teherani kahtlasest tuumaprogrammist loobuma.

USA ja teised lääneriigid kahtlustavad Iraani tuumaenergiaprogrammi kattevarjus tuumarelva väljatöötamises. Teheran eitab seda.

Analüütikud ja diplomaadid on ennustanud, et dialoog Iraaniga algab küsimustest nagu Afganistan, kus USA-l ja NATO on hädas Talibani mässajatega.

Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier ütles neljapäeval Brüsselis NATO välisministrite kohtumisel, et Afganistani-konverents toimub tõenäoliselt märtsi lõpus Hollandis. USA ametnike sõnul pole toimumiskohas veel lõplikult kokku lepitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles