Madagaskari leemurid on väljasuremisohus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Madagaskari saarel elavad leemurid on suures väljasuremisohus, teatas Rahvusvaheline Looduskaitseliit (IUCN).

Raporti andmete järgi on 90 protsenti 103 leemuri liigist punases nimistus, vahendas The Telegraph.

Muret tekitav on fakt, et 23 liiki on «äärmiselt ohustatud», 52 liiki «eriti ohustatud» ja 19 «ohualtid».

«Äärmuslikult ohustatud» nimekirja sattumiseks pidi leemurite populatsioon kümne aasta jooksul vähenema 80 protsenti. Nendes liikides on vähem kui 50 täiskasvanud isendit.

Eelmisel korral, kui Madagaskaril leemureid uuriti, pandi «äärmuslikult ohustatud» nimistusse ainult 14 liiki. Eksperdite sõnul on loomade arvu vähenemine põhjustatud metsaraiest ja leemurite jahtimisest.

2009. aastal lükati Madagaskari president võimult ning alates sellest ajast on looduskaitseaktivstid võidelnud valitsusega, mis ei ole ebaseaduslike metsade mahavõtmise ja jahi vastu ühtegi sammu teinud.

«Valitsusel puudub tegutsemisvõime, seega tungitakse puidu saamiseks metsadesse, mis toob kaasa ka loomade jahtimise,» ütles IUCNi president Russ Mittermeier.

Madagaskari praegune juht Andry Rajoelna on lubanud korraldada uued valimised «nii pea kui võimalik». Valitsus ei ole teinud midagi metsaraie takistamiseks, mis on viinud leemurid väljasuremisohtu.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles