Kagame: Rwanda ja Kongo DV leppisid kokku «neutraalses» kontingendis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kongo DV mässulised.
Kongo DV mässulised. Foto: SCANPIX

Kinshasa ja Kigali on leppinud kokku «neutraalse» rahvusvahelise väekontingendi loomises, et ohjeldada mässulisi sõdureid Kongo DV idaosas ja patrullida ühisel piirialal, ütles Rwanda president Paul Kagame pühapäeva õhtul AFP-le.

«Leppisime põhimõtteliselt kokku paluda teistelt abi, kuid üksikasjad... tulevad hiljem,» ütles Kagame pärast esimest näost-näkku kohtumist Kongo DV presidendi Joseph Kabilaga pärast seda, kui Kigalit süüdistati kongo mässuliste sõdurite toetamises.

Kagame ütles piirkondliku ühenduse Suure Järvistu Piirkonna Rahvusvaheline Konverents (ICGLR) tund aega kestnud koosoleku järel, et «kohtumine läks väga hästi».

ICGLRi kohtumine peeti Etioopia pealinnas Addis Abebas Aafrika Liidu kahepäevase tippkohtumise raames, mille peamiseks arutlusteemaks on Kongo DV armeest lahku löönud mässuliste sõdurite rühmitus M23, mis riigi idaosa provintsis Põhja-Kivus tegutseb.

Neutraalse väekontingendi idee käidi esmalt välja 11-liikmelise ICGLRi läinud nädalal peetud välisministrite kohtumisel ning see kiideti heaks pühapäevasel kohtumisel Addis Abebas.

Regionaalse ühenduse liidrid lubasid neutraalse väekontingendi loomisel teha kohest koostööd Aafrika Liidu ja ÜROga. Üksuse eesmärgiks on lisaks M23 välja juurida kõik mässulised rühmitused Kongo DV idaosas.

ÜRO-l on Kongo DV-s neis piirkonnis, kus tegutsevad mitmed relvarühmitused, rahuvalvemissioon MONUSCO. Maailma suurimasse sinikiivrite missiooni kuulub umbes 20 000 sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles