Euroopa Nõukogu uurib, kas Kreeka paremäärmuslik partei on seaduslik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka paremäärmusliku partei Kuldne Koidik toetaja selle partei logoga T-särgis
Kreeka paremäärmusliku partei Kuldne Koidik toetaja selle partei logoga T-särgis Foto: SCANPIX

Euroopa Nõukogu inimõiguste volinik Nils Muižnieks nõuab Kreekalt selgitust, kes sealne paremäärmuslik partei Kuldne Koidik (Chrysi Avgi)  on seaduslik.

Muižnieks kirjeldas Kreeka väljaandele To Viman antud intervjuus seda parteid kui Euroopa kõige äärmuslikumat ning neonatsistlikumat, kirjutab Helsingin Sanomat.

Inimõiguste voliniku sõnul on see partei avalikult antisemiitlik ja rassistlik. Samuti on see korraldanud Kreekast rünnakuid sisserändajate ja välismaalaste vastu.

Kuldsel Koidikul on Kreeka parlamendis 18 kohta.

Muižnieksi sõnul on see partei ohtlik nii Kreeka siseselt kui selle väliselt.

Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch avaldas sel kuul Kreeka olukorra kohta raporti, milles nõutakse immigrantide vastase vägivalla lõpetamist Kreekas.

Euroopa Nõukogu plaanib saata Kreekasse vaatlejad, kelle ülesandeks on teha kindlaks, kas selles riigis on välismaalaste vastu suunatud viha ja rassismi kasvamas.

Kreekas on selle partei poolehoidjate hulk kasvanud majandus- ja finantskriisi ja töötuse kasvu tõttu. Peamised pooldajad on 20 – 30-aastased mehed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles