Putin hoiatas ametnikke

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Humanitaarabi Krõmski linnaelanikele.
Humanitaarabi Krõmski linnaelanikele. Foto: SCANPIX

Venemaa president Vladimir Putin tegi eile ootamatu visiidi üleujutustest räsitud Krasnodari piirkonda, hoiatades eksinud ametnikke tagajärgede eest.

«Kas siin on keegi uurimiskomiteest?» küsis helikopteriga üleujutustes enim kannatada saanud Krõmski linna saabunud Putin, kes külastas piirkonda üleujutuste järel teist korda. «Ma kindlasti räägin selle juhiga ning annan talle vajalikud käsud,» lubas riigipea uudisteagentuuri AFP vahendusel.

Jätkuvalt tekitab küsimusi elanike teavitamine vähemalt 171 inimelu nõudnud ja suurt majanduslikku kahju tekitanud katastroofist. Kriitikute sõnul olid võimud ohust teadlikud, kuid ei võtnud midagi ette. Võimude sõnul ei saanud nad tulvade ärahoidmiseks midagi teha.

«Siinsed inimesed arvavad, et neid ei hoiatatud eelnevalt, seda hoolimata faktist, et administratsiooni eelmine juht ütles, et selline süsteem on olemas,» märkis Putin, viidates oma töö kaotanud ametnikule. «Uurimiskomitee peab andma objektiivse hinnangu kõikide ametnike tegevusele.»

Putin vestles põgusalt ka piirkonna kuberneri Aleksandr Tkatševiga, kelle tagasiastumist on mitmed Vene rahvasaadikud nõudnud.

«Lugupeetud Vladimir Vladimirovitš, kõigepealt tahaksin teid tänada teie toetuse eest,» ütles Tkatšev, enne kui Putin tema sõnavõtu järsult katkestas.

«Me peame inimesi aitama sõna otseses mõttes – aitama neil puhastada nende kodud ja maa,» ütles Putin uudisteagentuuri Reuters vahendusel inimestega kohtudes, lubades saata piirkonda 5000 sõjaväelast.

«Kas te olete näljane?» küsis Putin ühelt pearätti kandvalt naiselt, kes kurtis aga selle üle, et võimud teda üleujutustest ei hoiatanud. «Kas te vajate raha?» küsis Putin seepeale, tehes ettepaneku suurendada kannatanutele makstavat kompensatsiooni.  

«Putin külastas meie tänavat, aga ei rääkinud meiega. Ta ei rääkinud ühegi siinse inimesega. Teda ümbritsesid turvamehed ja nad ei lasknud kedagi tema lähedale,» kritiseeris aga üks kohalik poeomanik Galina Matsko, keda Putini külaskäik ei veennud.

«Ükskõik, mis siin ka ei juhtunud, ta on endiselt meie president,» leidis aga 50-aastane Sergei Šamanov, kes pääses üleujutustes eluga, ronides oma maja katusele ja seejärel puu otsa, mille külge klammerdus ta kuueks tunniks, enne kui päästetöötajad ta leidsid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles