Läti ametnikke ootab ilmselt uus palgakärbe

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaministrikandidaat Valdis Dombrovskis
Peaministrikandidaat Valdis Dombrovskis Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Läti järgmiseks peaministriks pakutud Valdis Dombrovskis pakkus täna üha suuremasse puudujääki vajuva riigieelarve päästmiseks välja avaliku sektori töötasude uut langetamist, millest ei jääks puutumata ka õpetajad ja madalapalgalised ametnikud.


Seimis seni opositsioonis olnud erakonda Uus Aeg kuuluv peaministrikandidaat ütles pärast tulevaste koalitsioonipartneritega kohtumist, et üheks viisiks eelarve miinust vähendada oleks kärpida kõigi riigiasutuste palgakulusid veel 10 protsendi võrra, vahendas

LETA

.

Lisaks sellele pakkus ta, et ka õpetajate palku, mis seni on peaaegu puutumata jäänud, võiks alandada keskmiselt 15 protsendi võrra. Otsus puudutab ka palku, mis jäävad alla 360 lati (natuke alla 8000 krooni). Läti eelmise valitsuse koostatud kärpekava neid ei riivanud.

Täna ennelõunal toimunud seimi fraktsioonijuhtide ja tõenäoliste tulevaste ministrite kohtumisel arutati veel selle aasta eelarvesse tehtavaid muudatusi, muu hulgas neid, mis tuleb sisse viia viivitamatult, sest nendes on rahvusvaheliste laenajatega kokku leppinud ametistlahkuv valitsus.

Seejärel peetakse taas läbirääkimisi Rahvusvahelise Valuutafondi ja Euroopa Liiduga eelarvedefitsiidi suuruse üle ning lõpuks peavad uue koalitsiooni osalised leppima kokku riigiaparaadi struktuurimuutustes.

Sisepoliitiliselt kiirete aegadega seoses oli ka Läti välisminister Māris Riekstiņš täna sunnitud katkestama oma Euroopas ja tühistama kahepäevaseks plaanitud töövisiidi Hispaaniasse, et naasta kodumaale.

Praegu kavandatavate palgakärbete ja teiste kokkuhoiu meetmetega võidakse eelarve puudujääki vähendada 217 miljonit lati (4,8 miljardi krooni) võrra. Sel aastal kavatsetakse ära jätta ka pensionide indekseerimine ning vähendada sotsiaalkindlustusmakseid kaheksalt protsendilt kahele.

Dombrovskis kinnitas samas, et käibemaksu enam ei tõsteta, sest eelmise maksutõusuga ei saavutatud midagi. Selle asemel võidakse aga tõsta alkoholi- ja tubakaaktsiisi ning kehtestada ka uus omandimaks. Suurem osa maksumuudatusi kavatsetakse teha siiski alles järgmiseks aastaks.

Uue Aja juhtimisel jätkuvad ka kõnelused koalitsioonileppe sõlmimiseks. Dombrovskis lubab sellega valmis saada järgmise nädala alguseks ning seim hääletab valitsuse ametissenimetamise üle juba ilmselt järgmisel neljapäeval.

Sama partei ridadest majandusministriks pakutud Artis Kampars ütles teleintervjuus täna, et tema erakond loodab kuu ajaga kaotada ka riigi- ja munitsipaalettevõtete nõukogud, mis soovitakse lihtsalt seaduses maha kriipsutada.
Dombrovskis teatas sel nädalal, et tema valitsuskoalitsiooni hakkab kuuluma viis erakonda: lisaks Uuele Ajale ka Rahvaerakond, Roheliste ja Talurahva Liit, Isamaale ja Vabadusele / LNNK ning Kodanike Liit. Seimis oleks neil kokku 64 häält. Koalitsioonist jääb aga kõrvale ametist lahkuva valitsusjuhi Ivars Godmanise erakond Läti Esimene Partei / Läti Tee.
Uude Aega kuuluv Einars Repše saab ilmselt rahandusministriks ja tema erakonnakaaslane Artis Kampars majandusministriks. Isamaale ja Vabadusele / LNNK liige Kaspars Gerhards asub transpordiministri kohale, rahvaparteilane Māris Riekstiņš jätkab välisministrina.
Dombrovskis kinnitas eile, et ükski erakondadest pole seni ultimaatumeid eelarvekärbetele esitanud. Rahvaerakonna lõplik osalemine valitsuses oleneb tema sõnul aga koalitsioonileppe sisust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles