Jukose eksjuhtide kaitsjad taotlesid kohtuasja lõpetamist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski ja Platon Lebedev kohtupingis.
Mihhail Hodorkovski ja Platon Lebedev kohtupingis. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Põhjalastud Vene kütusegigandi Jukos endiste juhtide Mihhail Hodorkovski ja Platon Lebedevi kaitsjad palusid kohtul kuriteo koosseisu puudumise tõttu kriminaalasi lõpetada.


Hodorkovski huve kaitsev advokaat Vadim Kljuvganti kinnitusel esitati vastav taotlus täna Moskva Hamovniki rajoonikohtule, vahendas Interfax.

Kohus otsustas neli päeva kestnud eelistungit jätkata 11. märtsil, mil hakatatakse arutama ka kaitsjate esitatud taotlust. 

Tegemist on uue kriminaalsüüdistusega, mille järel võib Hodorkovskit ja Lebedevi raskete finantskuritegude eest oodata kuni 22-aastane vangistus. Mehi süüdistatakse aastatel 1998-2003 ligi triljoni rubla omastamises ja peaaegu 450 miljardi rubla suuruses rahapesus.

Venemaa rikkaimate meeste hulka kuulunud naftakorporatsiooni Jukose kunagine omanik ja asutaja toodi kohtuprotsessiks Siberist Tšita oblastist Moskva vanglasse.

2003. aasta oktoobris arreteeriti Hodorkovski süüdistatuna kelmuses, maksudest kõrvalehoidmises ja pettuses ning kahe aasta pärast mõistis Moskva Meštšanski kohus mõistis tema ja Lebedevi üheksaks aastaks vangi. Moskva linnakohus vähendas nende karistust aga kaheksa aastani.

2006 aasta lõpus saadeti mees Tšitaa eeluurimisvanglasse, kus algatati tema suhtes uus kriminaalasi, mille raames süüdistatakse teda ja tema äripartnerit ulatuslikus rahapesus. Hodorkovski on kõik süüdistused tagasi lükanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles