Leedu tahab okupatsioonikahju hüvitamiseks ELi abi

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu lipp
Leedu lipp Foto: SCANPIX

Leedu peaminister Andrius Kubiliuse sõnul tuleks riigile Nõukogude Liidu okupatsiooni ajal tekitatud kahju hüvitamise küsimust arutada ka Venemaa ja Euroopa Liidu tasemel.

«Dialoogi otsimine okupatsioonikahju hüvitamise kohta pole mitte ainult Leedu-Venemaa küsimus, vaid sellest peaks saama osa ELi-Venemaa dialoogis,» märkis Kubilius uudisteagentuuri BNS vahendusel täna Leedu Raadiole antud intervjuus.

Kubiliuse sõnul on sellisel seisukohal ka Leedu valitsuse ekspertkomisjon, mis esitas möödunud nädalal valitsusele oma ettepanekud, mis puudutavad okupatsioonikahju hüvitamist.

Valitsusjuhi sõnul soovitas ekspertkomisjon aidata ka neid inimesi, kes soovivad ise nõuda kohtu kaudu Venemaalt okupatsiooni ajal tekitatud kahjude eest kompensatsiooni.

«Selline dialoog Venemaaga vältab kindlasti rohkem kui aasta ja see on test, mis näitab, mil määral on Venemaa valimis saama demokraatlikuks Euroopa riigiks,» lisas Kubilius.

Venemaa on suhtunud kompensatsiooniküsimusse negatiivselt. Leedu välisminister Audronius Ažubalisi sõnul on ta oma ametiajal korduvalt küsimuse tõstatanud, kuid idanaabri vastukaja on olnud negatiivne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles