Ninasarvikud võitlevad elu eest

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma Looduse Fondi töötaja näitab väljasuremisohus must-ninasarviku sarvi, mille salakütid on loomalt ära lõiganud.
Maailma Looduse Fondi töötaja näitab väljasuremisohus must-ninasarviku sarvi, mille salakütid on loomalt ära lõiganud. Foto: SCANPIX

Vaatamata Lõuna-Aafrika Vabariigi võimude jõupingutustele võitluses väljasuremisohus must-ninasarvikute päästmiseks, on salakütid muutunud üha jultunumaks.

LAVi võimude teatel on salakütid tänavu riigis tapnud 281 must-ninasarvikut, seejuures rohkem kui pooled neist – 164 isendit – on tapetud Mosambiigi ja LAVi piiril asuvas Krügeri rahvuspargis, kus tegutsevad relvastatud ja hästi organiseeritud salakütid, kelle eesmärk on pakkuda kaupa Aasia mustale turule, vahendas uudisteagentuur AFP.

Kuigi võimud on saatnud ninasarvikuid kurjategijate eest kaitsma ka näiteks sõdurid, pole suudetud loomade tapmist ära hoida. Seda peamiselt põhjusel, et mustal turul on nõudlus ninasarviku sarvede järele kasvanud.

Kuigi Aafrika põlisrahvaste seas pole ninasarviku sarvel suurt väärtust, peetakse Aasias seda imeravimiks. Hiina ja Vietnami traditsioonilises meditsiinis ravitakse ninasarviku sarvest tehtud ravimitega kõike, ninaverejooksust palavikuni.

Kui 2007. aastal langes LAVis küttide ohvriks kokku vaid 13 ninasarvikut, siis 2010. aastal 333, möödunud aastal aga juba 448. Kokku elab LAVis hinnanguliselt 20 000 ninasarvikut, mis moodustab umbes 80 protsenti kõikidest ninasarvikutest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles