Soome uue tuumareaktori valmimine venib jätkuvalt

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome Olkiluoto tuumajaama kolmas tuumareaktori ehitustööd 2010. aastal.
Soome Olkiluoto tuumajaama kolmas tuumareaktori ehitustööd 2010. aastal. Foto: SCANPIX

Soome Olkiluoto tuumajaama kolmas tuumareaktor ei saa valmis enne 2015. aastat, kuigi algselt pidi see valmis saama juba 2009. aastal.

Soome kontsern Teollisuuden Voima (TVO) on Prantsuse Areva ja Saksa Siemensi rajatava Olkiluoto tuumajaama kolmanda reaktori valmimise viibimist põhjendanud asjaoluga, et uute reaktorite ehitamine on varasemast märksa aeganõudvam, vahendas YLE.

Riigi viienda tuumareaktori ehitustööd algasid juba 2005. aastal, kuid selle valmimine on veninud esialgsete plaanidega võrreldes mitu aastat ning selle lõplikku valmimistähtaega on pidevalt edasi lükatud.

TVO pole teatanud, millal uus reaktor lõpuks avatakse. Samas on kontsern nõudnud reaktori ehitajatelt garantiid selle kohta, kui reaktorit ei suudeta uueks tähtaajaks valmis saada. Areva-Siemensi teatel lasub vastutus tuumareaktori ehitustööde viibimise eest aga hoopis TVO-l.

Soomes on praegu neli töötavat tuumareaktorit: neist kaks asuvad Olkiluoto saarel (Olkiluoto-1 ja Olkiluoto-2) ning kaks Lovisaas (Loviisa-1 ja Loviisa-2).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles