Gruusia uuendab armeed ja lubab sõdurid Afganistani saata

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia sõdurid lõpetasid ametlikult Iraagis missiooni sügisel, pärast augustisõda.
Gruusia sõdurid lõpetasid ametlikult Iraagis missiooni sügisel, pärast augustisõda. Foto: Reuters / Scanpix

Gruusia uuendab kaitsevõime tõstmiseks oma relvajõude ning kavatseb jätkata osalemist rahvusvahelistes missioonides, saates oma kontingendi varsti ka Afganistani sõjatandrile, kus NATO hädasti abi vajab.


Venemaaga separatistlike piirkondade Abhaasia ja Lõuna-Osseetia pärast pingelistes suhetes oleva riigi kaitseminister David Sihharulidze kinnitas, et tuhandete naaberriigi sõdurite viibimine separatistlikel aladel on tõsiseks ohuks Gruusia julgeolekule, vahendas AFP:

«Me peame olema valmis kaitsma oma kodumaad sissetungi vastu,» ütles ta. «Need okupeeritud alad ja Venemaa kasvav sõjaline kohalolek Gruusia pinnal... tekitab muret ja mõjutavad tugevalt Gruusia julgeolekukeskkonda.»

Abhaasia separatistide liider Sergei Bagapš rääkis täna Interfaxi uudisteagentuurile, varsti kirjutatakse alla kokkuleppele, mis lubab Venemaal jätta oma sõdurid sealsesse baasi järgmiseks 49 aastaks. Lääne hinnangul rikutakse sellega augustis sõlmitud vaherahulepet.

Sihharulidze sõnul paneb Gruusia pärast konflikti Venemaaga valitsuse julgeolekupoliitika ümbermõtestamisel üha rohkem rõhku kaitseoperatsioonidele. Pingutused keskenduvad sõdurite väljaõppele ja koolitusele, et parandada relvajõudude võimet ohtudele vastata.

Kaheks kõige tähtsamaks valdkonnaks lähitulevikku silmas pidades nimetas ta õhtutõrje- ja tankitõrjevõimet. Kaitseministri sõnul loodab Gruusia jätkuvalt ka lääne toele oma sõjaväe reformeerimisel.

USA on pakkunud viimastel aastatel oma liitlasele miljoneid dollarid abi, sealhulgas ka märkimisväärset sõjalist abi. «Rahvusvaheline koostöö, nii bi- kui multilateraalne, on väga oluline meie reformide edukusele,» tõdes Sihharulidze.

Gruusia kaitseminister ütles, et riik jätkab omalt poolt rahvusvahelistel missioonidel osalemist, hoolimata sellest, et fookus läheb nüüd rahuvalvelt üle riigikaitsele. Ta lisas, et riigi tähtsaimaks prioriteediks jääb edasi NATO-ga ühinemine.

Sihharulidze kinnitas, et Gruusia plaanib saata NATO jõududele Afganistanis appi saata 160 sõdurit. Esialgu ei osanud ta siiski öelda, millal täpselt see teoks saab. Iraagis varem teeninud paari tuhande meheline kontingent toodi augustisõja ajal ja järel Gruusiasse tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles