Itaalia valitsus taaselustas maailma pikima silla ehituse kava

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Messina väin Itaalia lõunaosas, kuhu võidakse ehitada maailma pikim rippsild.
Messina väin Itaalia lõunaosas, kuhu võidakse ehitada maailma pikim rippsild. Foto: Wikipedia.org

Itaalia valitsus kaalub maailma pikima rippsilla ehitamist riigi mandriosa ja Sitsiilia saare vahele.


3,3 kilomeetri pikkuse rippsilla ehitusest üle Messina väina on räägitud Itaalias juba pikemat aega, kuid ägedaid vaidlusi tekitanud ehitusprojektist pole vaatamata Itaalia parempoolse valitsusjuhi Silvio Berlusconi toetusele seni veel asja saanud, teatas BBC News.

Berlusconi soovis hiiglasliku auto- ja raudteesilla valmimist juba 2011. aastaks, kuid talle järgnenud vasaktsentristlik valitsusjuht Romano Prodi heitis sillaprojekti plaani kõrvale. Möödunud aasta erakorralistel valimistel kolmandat korda peaministriks valitud Berlusconi on kava aga uuesti päevakorda tõstnud.

Silla kritiseerijate sõnul on see ebaturvaline ja projekti elluviimisega tekitatakse loodusele tohutut kahju. Berlusconi aga on teinud sillaehitusest oma sotsiaalpoliitilise loosungi, sest tema hinnangul annaks ehitusprojekt majanduslikult raskel ajal tööd tuhandetele inimestele.

Sillaehitus on osa täna avalikustatud valitsuse 17,8 miljardi euro suurusest majanduse abipaketist, mille eesmärk on uute töökohtade loomine ja majandusarengu hoogustamine. Sillaehituse kõrval kavandatakse ka uute raud -ja maanteede ja avalike hoonete ehitamist. 

Viimaste prognooside kohaselt läheks sild maksma kuus miljardit eurot ehk umbes 94 miljardit krooni. Silla vastased on viidanud ka ohule, et ehitusest plaanitav rahasumma on õigustamatu, sest selle arvelt rikastuks kohalik maffia, mis kontrollib suurt osa piirkonna ehitusprojektidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles