Lätlasi meelitaks kodumaale suurem palk

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti latid.
Läti latid. Foto: Liis Treimann

Läti majandusteadlase Andris Miglavsi sõnul meelitaks paljusid välismaale lahkunud kaasmaalasi kodumaale naasma senisest suurem töötasu.

Miglavsi märkis, et viimastel aastatel on Lätist välismaale elama asunud hinnanguliselt 200 000 inimest. Neist pooli veenaks tema sõnul tagasi kodumaale tulema 800 lati (1135 euro) suurune netopalk kuus, vahendas uudisteagentuur BNS.

«See on palk, mis paneb lätlasi valiku ette, millises suunas minna ja seda võis näha ka aastatel 2007-2008,» märkis Miglavs, kelle sõnul otsustasid Lätist välismaale elama asunud inimesed 2007. aastal tagasi tulla, kuna palgatase kodumaal hakkas konkureerima välismaal teenitava palgaga.  

Ökonomisti sõnul vajaks ka Läti maapiirkonnad töökäsi, kuid miinimumpalk ei meelita sinna inimesi. «Netopalk peaks olema umbes 1000 eurot kuus. Kui mitte täna, siis tulevikus,» lisas Miglavs.

2011. aasta rahvaloenduse järgi on Läti rahvaarv võrreldes 2000. aasta rahvaloendusega kahanenud 13 protsenti ehk enam kui 309 000 inimese võrra. Eelmise aasta seisuga elas Lätis 2 067 887 inimest.

Mulluse rahvaloenduse tulemuste puhul on üheks kõige suuremaks üllatuseks peetud just väljarände ulatust, mis osutus ametlikust statistikast ligi kuus korda suuremaks ning küündis 190 000 inimeseni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles