Vene parlamendi ülemkoda kiitis heaks välisagentide eelnõu

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa Föderatsiooninõukogu plenaaristung
Venemaa Föderatsiooninõukogu plenaaristung Foto: SCANPIX

Venemaa parlamendi ülemkoda kiitis täna heaks eelnõu, mis nimetab kõik välismaalt rahalist toetust saavad vabaühendused välisagentideks.

Võimupartei Ühtne Venemaa eelnõu poolt hääletas Föderatsiooninõukogus 141, vastu üks ja erapooletuks jäi samuti üks rahvasaadik. Parlamendi alamkoda kiitis eelnõu heaks 13. juulil, jõustumiseks vajab see veel president Vladimir Putini allkirja.

Kava järgi peavad kõik poliitikas osalevad ja välismaalt toetust saavad vabaühendused registreerima end välisagentidena. Välismaalt saavad toetust üle 200 000 Vene vabaühenduse, kuid enamik neist pole poliitikaga seotud.  

Seadusest üleastujaid ähvardatakse uudisteagentuuri AFP andmetel karistada kuni 300 000 rubla ehk umbes 7350 euro suuruse rahatrahvi ning kuni kaheaastase vangistusega. Lisaks tuleb säärastel vabaühendustel esitada võimudele aruandeid oma tegevuse ja rahandusliku seisu kohta.  

Eelnõu autorite sõnul uus seadus välisriikide sekkumist Vene sisepoliitikasse. Putin on varem süüdistanud lääneriike ja eelkõige USAd Vene vabaühenduste rahastamises sooviga niimoodi mõjutada Venemaa poliitikat.

Kriitikute sõnul on see ja samuti täna parlamendi ülemkoja heakskiidu pälvinud eelnõu, mis kriminaliseerib laimu, ähvardades rikkujaid kuni viie miljoni rubla ehk üle 122 000 euro suuruse trahviga, mõeldud teisitimõtlejate vaigistamiseks. Peale inimõiguslaste on eelnõusid kritiseerinud Euroopa Liit ja Ameerika Ühendriigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles