Ajaloolane: punakhmeeride «number 2» oli Kambodža tegevjuht

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine punakhmeeride juht Nuon Chea kohtus mustade päikeseprillidega.
Endine punakhmeeride juht Nuon Chea kohtus mustade päikeseprillidega. Foto: SCANPIX

Punaste khmeeride tähtuselt teine mees oli 1970. aastate jõhkra režiimi ajal äärmiselt aktiivne, ütles tunnustatud ajaloolane kolmapäeval ÜRO kohtus, nurjates süüaluse katse oma rolli pisendada.

«Vend number kaks», 86-aastane Nuon Chea on korduvalt kohtunikele rääkinud, et tema tegeles peamiselt kaadri väljaõppega ning tal polnud kaugeltki sellist võimu nagu punakhmeeride liidri Pol Poti juhitava sõjalise komitee liikmetel.

Austraalia Monashi ülikooli endine ajalooprofessor, Kambodža-ekspert David Chandler maalis aga kohtus tunnistajana esinedes Nuon Chea rollist 1975.-79. aasta režiimi ajal sootuks teistsuguse pildi.

Ajaloolase sõnul oli «vend number ühe» ja «vend number kahe» vahekord kapitalistlikku süsteemi ülekantuna nagu presidendi ja tegevjuhi suhe - Pol Pot oli president ja Noun Chea sisuliselt Kambodža tegevjuht.

«Muidugi on tema huvides oma tegevuse ulatust pisendada..., aga ma arvan, et asitõendid näitavad tema äärmist aktiivsust väga paljudes režiimi sfäärides..., sealhulgas sõjalistes asjades,» ütles Chandler.

Punased khmeerid viisid pol Poti juhtimisel Kambodžas läbi radikaalse agraarkommunistliku reformi, tühjendades linnad elanikest, kaotades raha, eraomandi ja religiooni. Selle surmaväljade ajajärgu jooksul suri nälja, kaelamurdva töökoorma ja hukkamiste läbi kuni kaks miljonit inimest.

Nuon Chea ja tema kaaskohtualused - eksvälisminister Ieng Sary ja endine riigipea Khieu Samphan - eitavad sõjakuritegusid, genotsiidi ja inimsusvastaseid kuritegusid, mida kohus neile süüks paneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles