USA kohus mõistis Eesti häkkeri seitsmeks aastaks vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA kohus mõistis Eesti kodaniku eile seitsmeks aastaks vangi seoses enam kui 240 000 krediitkaardinumbri varguse või müügiga, ütlesid ametnikud.

Justiitsministeeriumi teatel mõistis 28-aastase Aleksandr Suvorovi New Yorgi Central Islipi kohtus vangi USA ringkonnakohtu kohtunik Sandra Feuerstein.

USA kohtute ajaloo kõige ulatuslikuma kaardipettuse juhtumis käsitletud jõugu juhi Albert Gonzaleze kaasosaline Suvorov tunnistas end 2009. aastal süüdi krediitkaardiandmete varguses. Suvorov häkkis end 2008. aastal restoraniketi Dave & Buster haldusarvutitesse ja kandis Eestisse restorani rohkem kui 5000 kliendi krediitkaartide numbrid.

Skeemi alusel varastati kokku üle 80 000 krediitkaardinumbri.

Suvorov tunnistas end 2011. aasta novembris süüdi ka enam kui 160 000 varastatud krediitkaardinumbri müümises USA salateenistuse salaagendile.

Suvorovile tehti korraldus tasuda hüvitistena 675 000 dollarit ja trahvina 300 000 dollarit.

Kohtu dokumentide kohaselt seadsid Suvorov, Gonzalez ja kolmas isik üles skeemi restorani andmebaasi, mis saatis krediitkaardiandmed Ukrainas asuvale kaasosalisele. Nii saadi ligipääs restoraniketi Dave & Buster 11 restoranile ja koguti kokku 81 005 krediitkaardi numbrid.

Gonzalezele mõisteti 2010. aasta märtsis 20-aastane vangistus tema osaluse eest skeemis, aga samuti muude häkkimiskuritegude eest.

Türgi võimud vahistasid ukrainlase Maksim Jastremski seotud süüdistuste alusel 2007. aastal ning sealne kohus mõistis talle 30-aastase vangistuse, teatas justiitsministeerium.

Eraldi juhtumis, mis leidis aset USA California osariigis, püüdsid Suvorov ja kaasosaline müüa enam kui 160 000 varastatud krediitkaardi numbrit San Diego ostjale, kes oli samuti salaagent. Suvorov tabati 2008. aastal Saksamaal, mille võimud andsid ta USA-le välja.

«Härra Suvorov osales skeemis, et müüa tuhandeid krediitkaardinumbreid, mis olid varastatud pahaaimamatutelt tarbijatelt,» ütles abijustiitsminister Lanny Breuer. «Arvutihäkkerid nagu härra Suvorov tüssavad ettevõtteid ja inimesi, kujutades endast tõsist ohtu nende finantsstabiilsusele. Tänane kohtuotsus saadab selge sõnumi, et välismaal tegutsevad küberkurjategijad saavad oma kuritegude eest karmilt karistada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles