Hispaania politsei tulistas vägivaldseks muutunud protestijaid kummikuulidega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestija täna öösel Madridis vahtu täis purskkaevust väljumas.
Protestija täna öösel Madridis vahtu täis purskkaevust väljumas. Foto: SCANPIX

Hispaania politsei tulistas täna varahommikul pealinna Madridi kesklinnas kummikuulidega vägivaldseks muutunud meeleavaldajaid, kes osalesid muidu rahulikult kulgenud protestis valitsuse viimaste kokkuhoiumeetmete vastu.

Ürituse näol oli tegemist ühega enam kui 80 ametiühingute korraldatud meeleavaldusest, millel protestiti riigiametnike palgakärbete ja maksutõusu vastu. Meeleavaldused tõid kohale kümneid tuhandeid inimesi, keda olid ohjeldama saadetud nii politseinikud kui tuletõrjujad.

«Käed üles, see on rööv!» rõkkas osa meeleavaldajaist Madridi tänavail.

Rahumeelse protesti järel jäid kümned demonstrandid Puerta del Soli väljakule Madridi südalinnas, kus toimus varem põhimeeleavaldus. Osa rahututest protestijatest asus politseinikke pudelitega loopima ning moodustas väljaku kõrvaltänavaile plastmassprügikastidest ja pappkastidest barrikaade, mis seejärel põlema süüdati.

Märulipolitsei kasutas kumminuiasid ja -kuule protestijate peal, kes püüdsid jõuda tugevalt turvatud parlamendihoone juurde. Politseinike lähenedes pagesid meeleavaldajad mööda tänavaid, samas kui turistid istusid kohvikute väliterrassidel ja vaatasid pealt.

Politseiametnik ütles AFP-le, et korrakaitsjad pidasid kinni seitse inimest, kuus inimest sai kähmlustes politseinikega vigastada ja vajas kerget arstiabi.

Protestid palgakärbete ja maksutõusu vastu on muutunud Hispaanias pea igapäevaseks pärast eelmist nädalat, mil peaminister Mariano Rajoy teatas meetmetest, millega säästa 65 miljardit eurot ning vähendada riigivõlga.

Hispaania seisab silmitsi teise majanduslangusaastaga viimase nelja jooksul, töötuse määr on kerkinud üle 24 protsendi. Euroopa Liidu surve all olev Hispaania konservatiivne valitsus kärpis ka töötuabirahasid ja kergitas käibemaksu 18 protsendilt 21-le.

Kriitikute sõnul muudavad valitsuse uued kärpemeetmed majandusolukorra veelgi keerulisemaks tavakodanike jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles