Riia linnapea peab koostööd Ühtse Venemaaga Lätile heaks

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nils Ušakovs
Nils Ušakovs Foto: SCANPIX

Läti linnas võimul oleva Koosmeele Keskuse koostöö idanaabri võimuparteiga Ühtne Venemaa toob majanduslikult tulu nii Riia linnale kui kogu Läti riigile, ütles lõunanaabrite pealinna meer Nils Ušakovs intervjuus Postimehele.

Mulluste koalitsioonikõneluste ajal tõid Läti erakonnad välja kaks teemat, mis muudavad koostöö teie blokiga raskeks. Üks neist oli teie seisukoht okupatsiooni küsimuses. Kuidas sellega lood on?

Me ei arutanud seda küsimust koalitsioonikõneluste ajal kordagi. Me arutasime majandusküsimusi ning oli argument, et me oleme liialt vasakpoolsed selleks, et töötada parempoolses koalitsioonis.

Nüüd näeme, et see, millest me toona rääkisime, on juhtunud. Meie ütlesime, et vaja on 35–40 miljonit latti pensionide suurendamiseks. Tänavu kulutati see raha käibemaksu alandamisele. Läti just alandas käibemaksu ühe protsendipunkti võrra, mis ei tähendanud, et hinnad oleksid langenud. See läks riigile maksma täpselt sama summa, mida meie soovisime paigutada pensionitõusu!

Aga milline on teie positsioon selle küsimuses, mis juhtus Baltimaades 1940ndatest 1990ndateni?

Pole mingit kahtlust, et kui me räägime Eestist, Lätist või Leedust, siis kõik kolm riiki kaotasid oma iseseisvuse ebademokraatlikul moel, sõjalise jõu ähvardusel. Sõjalist jõudu ei kasutatud, kuid ilmselgelt oli vaieldamatu oht, et seda kasutatakse, kõik nägid seda toona läbi Soome kogemuse.

Mitte kunagi ei saa rääkida, et Balti riikide liitmine NSVLiga oli rahumeelne ja vabatahtlik protsess. Need maad olid sunnitud NSVLiga liituma, neil ei olnud valikut. Jossif Stalini repressioonid, eriti aastatel 1941 ja 1949, tähendasid suuri kaotusi kõigile kolmele ühiskonnale.

Teine probleem, millele teie mittekaasamise põhjusena osutati, oli see, et teil on koostöölepe Ühtse Venemaaga.

Jah, me sõlmisime koostöö Ühtse Venemaaga. Meil on ka koostöölepe Hiina kommunistliku parteiga, sest seal pole teisi parteisid, kellega koostööd teha. Me oleme äärmiselt praktilised. Linnapeana reisin ma rohkelt mööda Venemaad ringi, reklaamides Lätis toodetavat toitu, Riiat kui turismisihtkohta.

Me lihtsalt üritame tuua linnale ja riigile üldisemalt raha. Ja kui minna Venemaa eri piirkondadesse, siis 90–100 protsendil juhtudel esindavad kubernerid Ühtset Venemaad.

Tänavu olen ma Moskvas käinud paar korda. Iga kord oleme avanud suurtes poodides Läti kaupade osakondi, mida nimetatakse Riia Aedadeks ja kus müüakse ainult Lätis toodetud toitu – küpsetisi, moosi, alkoholi jne. Ja see on väga hea. Esiteks seetõttu, et inimesed saavad teenida raha. Teiseks reklaamib see Riiat, sest kui inimesed näevad ilusat väljapanekut Riia sümbolitega, on see hea reklaam riigile üleüldisemalt.

Tuleb kulutada aega ja teha pingutusi, et kasutada häid poliitilisi suhteid instrumendina, mis võib olla kasulik ettevõtjatele. Vabandage väga, aga viimase paari aastaga oleme me Vene turistide arvu kolmekordistanud.

Rääkides Hiinast, siis me käisime hiljuti Hiinas rääkimas sealt turistide toomisest ja Euroopa kultuuripealinn 2014st. Kui sa lähed Pekingisse, siis seisavad sul vastas Pekingi linnapea ning kommunistliku partei esimene sekretär, kes on hierarhias kõrgemal kui linnapea. Ehk koostöölepe sealse komparteiga on praktilises mõttes mõistlik.

Intervjuu täisversiooni loe Postimees Plussist või tänasest paberlehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles