Putin allkirjastas vabaühendusi "välisagentideks" nimetava seaduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin
Venemaa president Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin allkirjastas parlamendis heaks kiidetud vastuolulise seaduse, mis nimetab välismaalt raha saavaid vabaühendusi "võõrriikide agentideks", teatas Kreml laupäeval.

Nii riigiduuma kui föderatsiooninõukogu võtsid seaduseelnõu vastu enne suvepuhkust. Vene aktivistid kardavad, et uut seadust hakatakse kasutama võimude suhtes kriitiliste vabaühenduste vastu.

"President Putin allkirjastas föderaalseaduse, mis reguleerib välisagendi rolli etendavate vabaühenduste tegevust," teatas Kreml avalduses.

Seadus, mille riigiduuma kiitis heaks 13. juulil ja föderatsiooninõukogu 18. juulil, kohustab välisrahastust saavaid vabaühendusi registreerima end välisagentidena. Vabaühendused allutatakse tulude, raamatupidamise ja juhtimisstruktuuride ametlikule kontrollile ning peavad regulaarselt avalikustama oma tuluallikad.

Analüütikud peavad seadust vastuseks detsembrikuiseid parlamendi- ja märtsikuiseid presidendivalimisi vaadelnud vabaühenduste kriitikale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles