Putin kinnitas Venemaa WTOsse astumise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Venemaa WTOga ühinemise vastane meeleavaldus Moskvas 3. juulil.
Pildil Venemaa WTOga ühinemise vastane meeleavaldus Moskvas 3. juulil. Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin allkirjastas laupäeval seaduse, mis ratifitseerib Venemaa astumise Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO), teatas Kremli pressiteenistus.

Keerulised läbirääkimised poolte vahel kestsid peaaegu 18 aastat.

Majandusteadlased on kaua rääkinud Venemaa WTOga ühinemise vajadusest. Pärast seda, kui Hiina 2001. aastal kaubandusorganisatsiooniga liitus, oli Venemaa ainus suur majandus väljaspool WTOd.

Venemaast saab WTO 156. liige, kui seadus 30 päeva pärast jõustub.

Valitsus loodab ühinemisest majanduskasvu hoogustumist, kuid riigi keskmise suurusega ettevõtted on väljendanud muret, et nad tõrjutakse kõrvale, kui tollide alandamine importkaubad odavamaks teeb.

Tollimäärade alandamine oli WTOga ühinemise põhitingimus. Praeguselt keskmiselt 9,5 protsendilt peaks need langema 2013. aastaks 7,4 protsendini, 2014. aastaks 6,9 protsendini ja 2015. aastaks 6,0 protsendini.

Maailmapanga hinnangul kasvatab WTOga liitumine esimese kolme aastaga Venemaa majanduskasvu 3,3 protsendi võrra SKPst ning kümne aastaga 11 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles