Kuuba dissident hukkus autoõnnetuses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oswaldo Paya.
Oswaldo Paya. Foto: SCANPIX

Prominentne Kuuba teisitimõtleja Oswaldo Paya sai autoõnnetuses surma, teatasid temaga koos töötanud aktivistid.

60-aastane Paya oli teel Bayamo linna, kui õnnetus aset leidis. Tema surmast andis Twitteri vahendusel teada tuntud dissident Yoani Sanchez, vahendas BBC.

Õnnetuse asjaolud on ebaselged, kuid kuulduste järgi põrutas mees autoga puusse. Riigimeedia veebilehel kirjutati, et leidis aset «kahetsusväärne liiklusõnnetus», milles hukkus kaks kuubalast ning autos viibinud hispaanlane ja šveitslane said vigastada.

Bayamos asuva katoliku kiriku ametnik ütles AFP-le, et kohalik haigla kinnitas Paya surma.

Oswaldo Paya oli Kuuba väikese opositsiooni võtmeisik. 2002. aastal võitis mees Euroopa Liidu inimõiguste auhinna Varela projekti eest, mis loodi 1998. aastal ja mille eesmärgiks oli demokraatlike reformide teostamine Kuubal.

Samuti esitas ta 2002. aastal Kuuba rahvusassambleele kaebuskirja rohkem kui kümne tuhande allkirjaga, milles nõuti võimu eemaldamist neli aastakümnend valitsenud parteilt.

Paya algatas ka kristlaste õiguste eest võitleva liikumise, mille kampaaniates nõuti poliitilisi muudatusi, tsiviilõigusi ja poliitiliste vangide vabastamist.

1952. aastal sündinud dissident kritiseeris kommunistiliku valitsust juba teismelisena ning 1969. aastal saadeti ta karistuseks töölaagrisse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles