Chávez hoiatas Colombiat sõjalise rünnaku eest

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela vasakpoolne riigipea Hugo Chávez.
Venezuela vasakpoolne riigipea Hugo Chávez. Foto: Reuters / Scanpix

Venezuela vasakpoolne riigipea Hugo Chávez hoiatas Colombiat sõjalise rünnaku eest, kui viimase väed peaksid Venezuela territooriumil marksistlikke mässulisi ründama.


«Ma ei luba kellelgi Venezuela suveräänsusesse lugupidamatult suhtuda,» kinnitas Chávez oma iganädalases tele- ja raadiosaates, vahendas AFP.

Chávez kritiseeris teravalt Colombia kaitseministrit Juan Manuel Santost, nimetades teda ohuks kogu Lõuna-Ameerika julgeolekule. Venezuela riigipea pahameele pälvis Santos sellega, et viimane ei välistanud Colombia julgeolekujõudude rünnakuid marksistliku revolutsioonirühmituse FARC sisside vastu oma naaberriikide territooriumil, teatas BBC News.

Santos ütles kohalikule ajalehele El Tiempo antud intervjuus, et Bogotal on seaduslik õigus enesekaitse eesmärgil rünnata terroriste ka väljaspool riigi territooriumi.

Chávez vestles ka Colombia presidendi Álvaro Uribega, kuid polnud viimase vastustega kaitseministri kommentaaride osas sugugi rahul. Täna peaks Chávez kohtuma Colombia välisministri Jaime Bermúdezega.

Möödunud aasta alguses sisenes Colombia õhuvägi kahe kilomeetri sügavusele naaberriigi Ecuadori territooriumile ning viis seal läbi operatsiooni äärmusrühmituse ühe liidri tabamiseks. Nii Ecuador, Venezuela kui ka Nicaragua saatsid pärast juhtunut riigist välja Colombia kõrge diplomaadi ning ähvardasid naaberriiki sõjaga, sest nende hinnangul oli tegemist Colombia valitsuse rünnakuga Ecuadori territoriaalse terviklikkuse vastu.

Colombia väitel ei kontrolli ei Ecuador ega Venezuela piisava tõsidusega oma piire ning lubavad FARCi mässulistel takistamatult enda territooriumidele siseneda. Mõlemad riigid on vastavaid väiteid eitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles