Obama kaotab tüviraku-uuringutelt piirangud

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA uus president Barack Obama kirjutab allikate sõnul tõenäoliselt juba täna alla käskkirjale, millega ta annab uuesti loa tüviraku-uuringute föderaalseks rahastamiseks.


BBC News

märgib, et see oleks suureks murranguks USA valitsuse poliitikas, sest eelmine president George W. Bush keelas riigiraha kasutamise uuringuteks inimtüvirakkudega, mis on loodud pärast 2001. aasta augustit.

Poliitikavaatlejate sõnul võib Obama vastupidine samm tuua kaasa ka teise olulise keelu tühistamise. 1996. aastast alates on nimelt takistatud Kongressi otsusega maksumaksjate raha kulutamine embrüote loomiseks.

Dickey-Wickeri parandusena tuntud keeldu on seni igal aastal pikendatud, kuid väidetavalt on nüüd ka osa abordivastaseid seadusandjaid valmis oma meelt muutma. Kahel korral varem on selle keelu kaotamisele käe ette pannud eelmine president.

Obama on aga lubanud eelmise administratsiooni otsused ümber vaadata, et enda sõnul kõrvaldada teadustegevuse teelt poliitilised takistused.

Embrüonaalsed tüvirakud pakuvad teadlastele väga suurt huvi eelkõige seetõttu, et neil on võime areneda kõigiks inimorganismis leiduvaiks rakutüüpideks. Samas peetakse konservatiivsetes ringkondades ja kirikus inimloodete sellist kasutamist ebaeetiliseks.

Loodete tootmine on erakliinikutes siiski tavaline, kuid praegu kehtivad keelud piiravad oluliselt teadlaste tööd, sest nad on sunnitud hoidma lahus erarahadega ja riigi toetusel läbi viidavaid uuringuid.

Embrüonaalsete tüvirakkude uurimine võiks teadlaste sõnul aidata inimkonda oluliselt edasi näiteks Parkinsoni tõve, diabeedi, südamehaiguste ja paljude teiste haiguste vastases võitluses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles