Ukraina gaasitüli jõudis Stockholmi kohtusse

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RosUkrEnergo kaebas Naftogazi kohtusse.
RosUkrEnergo kaebas Naftogazi kohtusse. Foto: AFP / Scanpix

Kolme aasta eest Ukraina ja Vene gaasitüli lahendanud ettevõte RosUkrEnergo esitas Stockholmi vahekohtule kaks hagi Ukraina riikliku energiaettevõtte Naftogazi vastu.


Hämara variettevõtte teatel kaaluvad nad kohtule ka kolmanda hagi esitamist, vahendas Interfax Ukrainskaja Pravda uudist.

RosUkrEnergo hinnangul ei lasknud Naftogaz ettevõttel täita Euroopa riikide ees võetud lepingulisi kohustusi, tekitades sel moel kompaniile suurt kahju. RosUkrEnergo teatel võlgneb Ukraina riiklik energiaettevõtte neile 600 miljonit dollarit.

RosUkrEnergo, millest 50 protsenti kuulub Vene energiagigandile Gazprom, on ähvardanud erimeelsuste lahendamiseks pöörduda ka Euroopa kohtu poole.

Tüliõunaks on 11 miljardit kuupmeetrit transiitgaasi, mida RosUkrEnergo peab enda omaks. Ukraina peaminister Julia Tõmošenko ja riigiettevõte Naftogaz lubasid pärast gaasitüli lõppu, et ostavad Venemaalt 11 miljardit kuupmeetrit maagaasi, mis varem kuulus Šveitsis registreeritud gaasivahendusfirmale RosUkrEnergo. Ukraina riiklik julgeolekuteenistus (SBU) peab seda tehingut aga ebaseaduslikuks.

Tõmošenko on süüdistanud RoSUkrEnergot korruptsioonis ning president Viktor Juštšenkot ja Ukraina riiklikku julgeolekuteenistust (SBU) ettevõtte huvide kaitsmises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles