Hiina liider kutsus tõrjuma Tiibeti separatismi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina sõdurid istumas veokites Potala palee ees Lhasas..
Hiina sõdurid istumas veokites Potala palee ees Lhasas.. Foto: AFP / Scanpix.

50 aasta möödumine tiibetlaste suurest ülestõusust võib homme kaasa tuua uusi rahutusi, mistõttu on kommunistliku Hiina võimud tugevdanud julgeolekumeetmeid ja manitsevad kohalikke liidreid rangusele.

Hiina RV president Hu Jintao kohtus ametliku meedia teatel täna Tiibeti delegaatidega, kes saabusid pealinna rahvakongressi uuele istungjärgule, vahendas AFP.

«Me peame ehitama Suure Müüri võitluses separatismiga, kaitsma emamaa ühtsust ja suruma Tiibetit pikaaegse julgeoleku suunas,» tsiteeris presidenti riigitelevisioon. «Tiibet peab tagama majanduse kiire arengu ning ühiskonna ja julgeoleku stabiilsuse.»

Tiibeti ülestõusust, mille järel oli dalai-laama sunnitud maalt põgenema, möödub teisipäeval täpselt pool sajandit ning seetõttu kardab Peking poliitilisi väljaastumisi. Mitmed väiksemad protestiaktsioonid on regioonis toimunud juba eelmistel nädalatel.

1959. aasta ülestõus puhkes Tiibetis üheksa aastat pärast seda, kui sinna tungisid kommunistliku naaberriigi väed - hiinlaste kinnitusel selleks, et rahvast «vabastada» pärisorjusest. Tiibetlased ise nimetavad seda aga sõjaliseks invasiooniks ja laialdaste repressioonide alguseks.

Hiina võimud teatasid täna, et riigi edelapiiridele on selleks nädalaks suunatud täiendavad sõjajõud, mis peavad ära hoidma eelmisel kevadel puhkenud rahutuste kordumise. Pekingi väitel võivad rahutusi plaanida ka Nepalis ja Indias tegutsevad eksiilrühmitused

Peking on aga mõista andnud, et meeleavaldustel ei lasta seekord suureks paisuda. Tiibeti autonoomse piirkonna pealinna Lhasa elanikud rääkisid, et tänavatel patrullivad juba julgeolekujõudude relvastatud sõdurid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles