Vene inimõiguslased kirjutasid Obamale kirja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama
USA president Barack Obama Foto: SCANPIX

Vene juhtivad vabaühendused Moskva Helsingi Grupp ja Inimõiguste Eest palusid USA presidendil Barack Obamal seletada, kas nad on USA agendid.

«Kiri saadeti Ühendriikide saatkonda palvega, et see edastataks diplomaatilise postiga USA presidendile Barack Obamale,» ütles ühenduse Inimõiguste Eest liider Lev Ponomarjov kolmapäeval Interfaxile.

Mullu laupäeval jõustunud seadus sätestab, et kõik Vene vabaühendused, mis on seotud poliitikaga ja saavad toetust välisriikidelt, peavad justiitsministeeriumis «välisagentidena» registreeruma.

«Me palume teil, härra president, vastata küsimusele, kas Moskva Helsingi Grupp ja Inimõiguste Eest on USA agendid selle sõna tavalises tähenduses – see tähendab, kas MHG ja Inimõiguste Eest tohivad täita USA valitsuse juhtnööre, kas USA valitsus mõjutab otseselt või kaudselt meie organisatsioonide tööd,» ütlesid MHG juht Ljudmilla Aleksejeva ja Ponomarjov kirjas.

Kirjas nenditi, et organisatsioonid saavad toetusi, mis tulevad Ühendriikide maksumaksja taskust, seetõttu peavad nad uue seaduse järgi registreeruma «vabaühendusena, mis täidab välisagendi funktsiooni».

Ponomarjov on varem öelnud, et boikoteerib seadust, keeldub end välisagendiks registreerimast ja kavatseb oma õigusi kohtus kaitsta.

MHG ei taha soovi «välisagendi» silti külge saada ning kavatseb välisabist loobuda, mis toob kaasa koondamised ning haridus- ja vaatlusprojektide piiramise, ütles Aleksejeva varem Interfaxile.

Teisipäeva õhtul teatas justiitsministeerium, et registreerumast tõrkuvate organisatsioonide tegevus peatatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles