Prantsusmaa saab kõrged kohad NATO sõjalistes struktuurides

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse välisminister Bernard Kouchner kõnelemas pressikonverentsil NATO peakorteris.
Prantsuse välisminister Bernard Kouchner kõnelemas pressikonverentsil NATO peakorteris. Foto: AFP / Scanpix

NATO sõjalistesse juhtimisstruktuuridesse naastes saab Prantsusmaa seal tähtsad ametikohad, kinnitas välisminister Bernard Kouchner esmaspäeval enne parlamendihääletust.


Prantsuse president Nicolas Sarkozy võib juba sel nädalal teatada valmisolekust naasta NATO integreeritud juhtimisstruktuuridesse.

Sammu vastustavad nii opositsiooniparteid kui Sarkozy enda UMP üks leer, kes väidavad, et alliansi sõjalistesse juhtimisstruktuuridesse naasmisega kaotab Pariis vastukaaluvõime Ühendriikidele ning võimaluse sõlmida sõltumatuid diplomaatilisi liite.

Kouchner kinnitas esmaspäevases usutluses ajalehele Le Figaro, et praegu on õige aeg naasta NATO sõjalistesse juhtorganitesse, kust Prantsusmaa lahkus enam kui nelikümmend aastat tagasi president Charles de Gaulle'i võimu ajal.

«Praegu on kontekst muutunud. Varssavi pakti ja kommunismiohtu ei ole enam,» ütles Kouchner. «Me saame sõjalistes struktuurides olulised ametikohad ning ennekõike võimaluse osaleda plaanide koostamises, mida me peame hiljem täitma.»

Reutersile ütles selle aasta algul ütles tundmatuks jääda soovinud diplomaat, et Ühendriigid on Prantsusmaale lubanud NATO sõjalistesse juhtimisstruktuuridesse naasmisel alliansi Virginias asuva liitlasvägede ümberkujundus- ja arendusstaabi juhi ja Lissaboni regionaalväejuhatuse ülema koha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles